Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayı için ‘kademeli normalleşme’ takvimini açıkladı. Erdoğan’ın açıkladığı takvimde sanatçılar için herhangi bir adım atılmaması, aylardır mesleklerini icra edemeyen birçok isim bu duruma sosyal medyadan #22YasağıKaldırılsın etiketiyle yaptıkları paylaşımlarla tepki gösterdi.
İşte o paylaşımlardan bazıları:
“Bu çürüyen düzen elbet bir gün yok olup gider”
Mahzun Kırmızıgül sert tepki göstererek “Müzisyen arkadaşlarımız işsizlikten dolayı intihar ediyorken, esnaf kan ağlıyorken siz şatafatlı toplantıları milletin gözüne soka soka yapmaya devam edin. Gün gelir devran döner. Bu çürüyen düzen elbet bir gün yok olup gider” diye yazdı.
Sanatçı Burhan Şeşen twitter hesabından; Tanıdığım ya da tanımadığım sevgili müzisyenler. Müzik yasağı konusunda lütfen espri üretmeyelim. Artık hayatımız ve geleceğimiz söz konusu. Bu iş artık pandemi yasaklarından çıktı müzik nefretine dönüştü… Seçimlerde bu “ sanat düşmanı” iktidara oy veren hiç bir müzisyene hakkımı helal etmiyorum…” şeklinde yazdı.
İzzet Çapa, “Peki biz ne yapacağız Sayın Cumhurbaşkanım? Biz, ekmeğini gece saat 21:00’den sonra kazanan mekanlar… Ekmeğini o saatten sonra çıkartanlar. Müzisyenler, şarkıcılar, ışıkçılar, sesçiler velhasıl ancak o saatten sonra sahne alabilenler. Biz ne yapacağız?” dedi
Mor ve Ötesi grubunun solisti Harun Tekin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Müzikten, sahneden, sanattan korkmak korkanlar açısından makul gibi görünse de beyhude bir tavır. Keyfi yasaklar aşının yerine geçemez. Bu ülkenin birbirinden değerli müzisyenlerinin, müzik emekçilerinin, sahne sanatçılarının maruz bırakıldıkları şey rasyonel değil ideolojiktir” dedi.
Şarkıcı Demet Akalın da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Müzisyenler ne yapacak? İntihar haberi almayız umarım” ifadelerini kullandı.
Redd grubunun resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise, “Sanatçı, müzisyen, sanat ve eğlence sektörü emekçileri ve dinleyiciler olarak konuşmaktan bir adım öteye geçmemiz gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, “Hayatı sadece kendi yaşam biçimlerinden menkul sanan siyasi iktidar için adeta halk sağlığı sorunuyuz. Dert edip geceleri uyuyamaması gereken Kültür Bakanı için 1 turist kadar değerimiz yok? Arkadaşlarımız yaşamlarına son veriyor, yazmak ölümleri engellemiyor sevgili arkadaşlar.
İhmal değil politiktir. Sanat, müzik, eğlence sektörü mevcut iktidar için ancak kendi amaçları için araçsallaştırabilecekleri ölçüde önemlidir. Dayanışma ile, tüm sanat ve eğlence emekçileri yan yana durmalı, sözle değil eylemlilikle bu durumu kader olmaktan öteye taşımalıyız” denildi.
Armağan Çağlayan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Müzik ve eğlence sektörü yine açlığa mahkum maalesef!” ifadelerini kullandı.
Şarkıcı Gülben Ergen ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Restoran kafeterya sabah 7 akşam 21.00 demek konser yok, müzik yok, sanata sanatçıya, müzisyene yaşamak yok demek mi?” ifadelerine yer verdi.
Şarkıcı Fettah Can da kabine toplantısından umutlu olduğunu belirterek “15 ay olmuş sahnelerimiz sessizliğe bürüneli. Bugün için umutluydum 16’ya kaldı sanırım. Allah tüm camiamızın yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı.
Oyuncu Yaprak Özdemiroğlu ise şunları yazdı: “Bu pandemi önlemine hiç benzemiyor, yazık çok yazık, müzik, eğlence, yemek sektörü tümüyle bitti. İnsanların tek dinlenme gününde açık havaya çıkması yasak. Milyonların ruhunu söndürüyorsunuz”
Defne Samyeli yaptığı paylaşımda: “Saat 21:00’de kapanacak mıymış restoranlar? Lütfedilmiş. İnsaf yahu…Bir yılı aşkın zaman geçmiş. Aşılamayı yaygın hale getirmek yerine yasaklar SADECE ve HALA restoranlar, eğlence sektörü ve sanata… Maksat ‘eğlence olmasın’ demek ki. Üzüm yemek değil bağcı dövmek” dedi.
Cenk Eren: “Eğlenirseniz, müzik dinlerseniz, sahneye çıkarsanız, konser verirseniz hele birde 22:00 den sonra içki içerseniz bu virüs bulaşır. Lakin eninde sonunda yok saydığınız, umursamadığınız bu insanların önüne seçim sandığı gelecek!”