Sanayi üretimi azaldı, cari açık 683 milyon dolara geriledi

wsi-imageoptim-sanayi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cari açık temmuzda 1.3 milyar dolar azalarak, 683 milyon dolara düştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. TÜ;K’in açıkladığı rakamlar göre ise sanayi üretim endeksi, temmuzda aylık bazda yüzde 4,2 azalırken, yıllık bazda yüzde 8,7 artış gösterdi.

Buna göre cari açık temmuzda bir önceki yılın temmuz ayına göre 1 milyar 306 milyon dolar azalarak 683 milyon dolara geriledi. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 27 milyar 832 milyon dolara olarak gerçekleşti.

Bu gelişmede, hizmetler dengesi kaleminin bir önceki yılın temmuz ayına göre 2 milyar 653 milyon dolara artarak 2 milyar 948 milyon dolar fazla vermesi etkili oldu.

TCMB’den yapılan açıklamaya göre Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın temmuz ayında 1 milyar 924 milyon dolar fazla vermişken, 2021 temmuzda 2 milyar 749 milyon dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2 milyar 118 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Temmuzda doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 1 milyar 30 milyon dolar olarak kaydedilirken, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 93 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 439 milyon dolar net alış yaptığı açıklandı.



Temmuzda resmi rezervlerde ise 6 milyar 700 milyon dolar artış kaydedildi.

Sanayi üretimi temmuzda yüzde 4,2 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Temmuz ayı sanayi üretim endeksi verisini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, temmuzda aylık bazda yüzde 4,2 azalırken, yıllık bazda yüzde 8,7 artış gösterdi.

Buna göre, temmuzda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 yükseldi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11,7 arttı.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 2,3 düşüş oldu.

SANAYİ ÜRETİMİNDE AYLIK VERİLER

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda haziran ayına kıyasla yüzde 4,2 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,8 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,5 yükseldi.

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9 artmasını bekliyordu.

Temmuz döneminde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 14,2 artacağını öngörülmüştü.

Bu Yazıya Tepki Ver