Sanayideki enerji şoku vatandaşa da yansıyacak

elektrik doğalgaz zam
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EPDK, Temmuz’dan bu yana elektriğe aboneler için zam yapmıyor ancak çoğunluğu serbest tüketici grubunda yer alan sanayide ve büyük ticari işletmelerde fiyatlar üçe katlandı. İndirimli sözleşmelerde de iptaller geldi. Sanayideki enerji şoku vatandaşa da yansıyacak

Enerji krizi tüm dünyayla birlikte Türkiye’yi de sallamaya başladı. Hızla artan fiyatlar özellikle sanayi sektörünü yoğun olarak etkiliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrikte abone grupları için tarifelere temmuz ayından bu yana zam yapmıyor ancak serbest tüketiciler için fiyat hızla artıyor. Konut dahil abone gruplarının tarifesi bu yılın ocak-temmuz döneminde yüzde 22 zamlandı ancak sanayinin büyük kısmı ve belirli ölçeğin üzerindeki iş yerleri serbest tüketici olarak çok daha yüksek zamlı elektrik kullanıyor.

BİR YILDA ÜÇE KATLANDI

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) verilerine göre, kasım ayının ilk dört gününde spot piyasa 1 megavatsaat için elektrik fiyatı ortalama 868,57 TL oldu. Geçen sene aynı dönemde rakam 291,36 TL idi ve yıllık artış yüzde 198 oldu. Ekim 2020’de ortalama 318,70 TL olan fiyat, Ekim 2020’de yıllık yüzde 110,2’lik artışla 669,93 TL’ye yükseldi ve kasım başı itibarıyla artış devam etti. Konutta bu yıl zam yüzde 22 olsa da sanayide ve ticari işletmelerde enerji maliyetlerinin katlanması, önce üretici, sonra da tüketici enflasyonunda artışı beraberinde getiriyor.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir