Seçim barajı yüzde 5’e iniyor

polikitamanset1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP’nin olası talepleri de dikkate alınarak seçenekli olarak hazırlanan öneri paketinde “Yüzde 7” olarak öngörülen seçim barajının yüzde 5’e indirilmesi görüşü ağırlık kazandı.

AK Parti’nin tamamladığı seçim ve Siyasi Partiler Yasası tasarısı tamamlandı. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre; pakette MHP’nin olası talepleri de dikkate alınarak başlangıçta yüzde 7 olarak öngörülen seçim barajı yüzde 5’e indirildi. Milletvekili transferini engellemek için de siyasi partilerin seçimden sonra milletvekili transferiyle grup kurarak seçime girme yeterliliği kazanmasının engellenmesi önerisi yer aldı.
2018’deki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçiminde yüzde 10’luk seçim barajının anlamı kalmadığı için yeni taslakta seçim barajının yüzde 7’ye indirilerek, HDP’ye giden emanet oyların esas partilerine dönmesi hedeflendi. Ancak barajın yüzde 5’e indirilmesi görüşü ağırlık kazandı. İttifak içi baraj düzenlemesinden ise vazgeçildiği öğrenildi.

ÖDÜNÇ DÖNEMİNE SON

AKP’nin önerisinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçen yıl yaptığı milletvekili transferinin engellenmesine dönük çağrı da karşılık buldu. 2018 seçimlerinde, CHP’nin, İYİ Parti’nin seçime girmesini garanti altına almak için 15 milletvekilini “ödünç vermesi” uzun süre kamuoyunda tartışılmıştı.

Seçimden sonra 20 vekil ile grup yok

Siyasi partiler seçimlerde en az 20 milletvekili çıkarmaları halinde yine grup kurabilecekler. Ancak, seçimden sonra, seçildikleri partiden ayrılarak başka bir partiye geçilmesi halinde, 20 sandalyeye ulaşılsa bile bu partiler grup kurmuş sayılmayacak.



Düzenli kongre şart

Tasarıda, parlamento dışındaki partilere de düzenli olarak kongre veya kurultaylarını yapma zorunluluğu getirilmesi öngörülüyor. Mevcut Siyasi Partiler Yasası’nda bir partinin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve kongrelerini yapmış olması veya TBMM’de grup kurma koşulu aranıyor.

Turan: AİHM’e baktık

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Seçim Kanunu’nda yapılacak değişikliğe ilişkin konuştu. Turan, “Özellikle Avrupa Konseyi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin baraj değerlendirmesine baktık; ‘5 mi, 7 mi, 10 mu olsun’ tartışması çok gerçekçi bir tartışma. Biz bunu tartışıyoruz. Genel kanaatimiz, barajın indirilmesi yönünde” dedi.

Pakette neler var?

Her seçim çevresinin 7 milletvekili çıkaracak şekilde düzenlenmesi öngörüldü. Partilere yapılacak Hazine yardımında seçim barajına eşitlenmesi veya yüzde 3 oy alan partilerin yararlanması seçenekleri yer aldı.

Bu Yazıya Tepki Ver