Shi Zhengli de Nobel’e aday olsun!

2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coronavirüsün laboratuvardan sızdığı iddialarının sıkça konuşulduğu dönemde Çin’den şaka gibi bir haber geldi. Sızıntının kaynağı olduğu öne sürülen Wuhan Viroloji Enstitüsü, ülkenin en yüksek bilim ödülüne aday gösterildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), coronavirüsün kökenine dair yeni bir araştırma için sıkıştırıldığı dönemde Çin’in attığı adım şaşkınlığa neden oldu. Covid-19’a yönelik laboratuvar sızıntısı teorisinin merkezinde yer alan Wuhan Viroloji Enstitüsü, pandemi sırasındaki çalışmaları nedeniyle Çin’in en yüksek bilim ödülüne aday gösterildi. Laboratuvarda hayvanlarla ilgili araştırmalara öncülük eden ve ‘yarasa kadın’ olarak bilinen Shi Zhengli de komiteden özel mansiyon aldı…

ÖNEMLİ AŞAMA KAYDETTİ

Çin Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan açıklamada, “Araştırma grubu toplu olarak Covid-19’a ilişkin en kapsamlı ve sistematik tanımlama çalışmasını tamamladı ve projenin sonuçları önemli bir aşama kaydetti. Covid-19 virüsünün kökeni, epidemiyolojisi ve patojenik mekanizmasının yanı sıra ilaç ve aşıların araştırılması ve geliştirilmesi üzerine takip araştırması için teknoloji platformu kurdu. Salgın önleme ve kontrol için önemli bilimsel ve teknolojik destek sağladı” denildi.

TAM SORUŞTURMA GEREKLİ

Salgının ilk tespit edildiği yer olan Wuhan hayvan pazarından sadece birkaç kilometre uzakta bulunan laboratuvar, ‘sızıntının kaynağı’ olabileceği iddiaları gündemdeyken gelen adaylık tepkilere neden oldu. Üstelik geçen yıl ‘sızıntı’ teorisini kınayan bir mektuba imza atan bilim insanları bile artık tam bir soruşturmanın gerekli olduğunu açıkladı.



İlk araştırma yeterli görülmedi

Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) bir ekip, Wuhan Viroloji Enstitüsü’nde bir araştırma yaptı ve Çinli bilim insanları ile birlikte ortak rapor hazırladı. Söz konusu raporda sızıntı ihtimalinin çok düşük olduğu belirtildi. Ancak Çin, bu araştırma sırasında laboratuvarın bağımsız bir şekilde gözlemlenmesini engelledi ve hiç ham veri yayınlamadı. O nedenle ABD ve Avrupa Birliği, yeni ve daha kapsamlı bir araştırma için WHO’ya baskı yapıyor.

Wuhan, ‘Seviye 4’ iznine sahip

Virüsleri genetik olarak değiştiren tartışmalı ‘işlev kazanımı’ deneyleri yapmakla suçlanan Dr. Shi Zhengli, geçen hafta Çin hükümetine destek vermişti. Suçlamaları ‘kirli’ olarak niteleyen ve laboratuvarda kimsenin hastalanmadığını iddia eden Zhengli, “Mümkünse, kontrol etmemize yardımcı olması için bize isim verebilir misiniz?” demişti. Yaklaşık 300 kişinin çalıştığı Wuhan Viroloji Enstitüsü, en yüksek biyo-güvenlik izni olan Seviye 4’e sahip iki laboratuvara ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Çin’de ebola, kuş gribi ve HIV gibi ölümcül virüsleri araştırmasına izin verilen tek laboratuvar.

Bu Yazıya Tepki Ver