Bakan Uraloğlu, “Siirt-Kurtalan Yeni Demiryolu Projesi” hakkında bilgi verdi. Proje, Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan Hattı’nın devamı olacak ve saatte 160 kilometre hıza uygun olacak şekilde tasarlanmış. Proje kapsamında 34 kilometrelik Siirt-Kurtalan Hattı ile Siirt’in merkezine demiryolu ulaşımı sağlanacak.
Uraloğlu, projenin Kurtalan, Havaalanı ve Üniversite ile Siirt istasyonlarını içereceğini belirtti. Toplamda 15.574 metre uzunluğunda 6 tünel, 11.690 metre uzunluğunda 12 kaçış tüneli ve 1523 metrelik 2 aç-kapa tünel inşa edilecek. Ayrıca, 597 metre uzunluğunda 2 viyadük, 7 üst geçit ve 6 alt geçit yapılacak. Toplamda 61 bin metre hat serimi gerçekleştirilecek ve bölgedeki ulaşımın hızlı ve güvenli hale gelmesi hedefleniyor.
Bu proje, Siirt’in ulaşım altyapısını güçlendirecek ve ekonomik, ticari ile turistik faaliyetlere önemli katkılar sağlayacak. Şu anda Siirt Organize Sanayi Bölgesi’nde 128 iş yeri ve 85 sanayi tesisi bulunmakta. Ayrıca, 2021 yılında Türkiye’nin ilk çinko izabe tesisinin Siirt’te kurulduğu belirtildi.
Uraloğlu, demiryolu projesi sayesinde sanayi ve tarım ürünlerinin taşınmasının kolaylaşacağını ve limanlara bağlantı sağlanacağını ifade etti. Aynı zamanda, kara yolu taşımacılığının azalarak daha ekonomik, emniyetli ve çevreci bir ulaşım alternatifi sunulması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan ve Diyarbakır-Mazıdağı hatlarını modernize ederek hızlarını saatte 160 kilometreye çıkaracaklarını belirtti. Ayrıca, Diyarbakır-Mardin demir yolu etüt ve proje çalışmalarına devam edilerek Diyarbakır-Mazıdağı arasındaki demir yolunun Mardin’e bağlanması planlanıyor.