Silivri Belediyesi, kadınların üretime teşvik edilmesi amacıyla Sayalar Mahallesi’nde fide teslim töreni düzenledi. Domates, salatalık, biber, patlıcan, kavun, karpuz ve kabaktan oluşan 15.000 adet fide kadınlara hediye edildi. Bu dağıtımla birlikte toplam 650 Mahalle Evi kursiyerine atalık tohumlardan yetiştirilen 90.000 adet fide teslim edilmiş oldu.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın “Üreten ve Gelişen Silivri” vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Silivri Belediyesi, geliştirdiği projelerle ilçede yaşayan kadınları üretime teşvik ediyor. Silivri Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü koordinasyonunda hayata geçirilen Tohum Ekimi ve Fide Yetiştiriciliği kurslarına katılan kadınlara fide dağıtımları yapıldı. Sayalar Mahallesi’ndeki Kapalı Pazar Yerinde düzenlenen kahvaltılı dağıtım programında 120 kadına; domates, salatalık, biber, patlıcan, kavun, karpuz ve kabaktan oluşan 15.000 adet fide hediye edildi. Bu dağıtımla birlikte 650 Mahalle Evi kursiyerine toplamda 90.000 adet fide teslim edilmiş oldu. Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezinde (TÜRAM) yapılan çalışmalar kapsamında atalık tohumlardan yetiştirilen fidelerin dağıtımı ile tarımsal üretimin yaygınlaştırılması ve kadınların balkon, bahçe, tarla demeden üretime teşvik edilmesi hedefleniyor.
ECE: “BAŞKANIM BU HİZMETLER SİZİN ESERİNİZDİR”
Programın açılış konuşmasını yapan Sayalar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Ece, “Başkanımız Volkan Yılmaz 2019 yılından bu yana bizler için çok güzel hizmetler yaptı. Okulumuzun kütüphanesinden tuvaletlerine kadar her köşesini yeniledi. Spor sahamızı, sağlık ocağımızı ve mahalle evimizi yaptı. Çiftçilerimize saman, tohumluk arpa, ayçiçek tohumu ve ayçiçek yağı hediye etti. Başkanım bu hizmetlerin hepsi sizin eserinizdir. Sayalar Mahallesi adına size teşekkür ediyorum.” dedi.
KAYRAN: “DAHA ÖNCE ÇİFTÇİLERİ DESTEKLEYEN BİR BELEDİYE BAŞKANI GÖRMEMİŞTİK”
Programda bir konuşma yapan Üretici Fidan Kayran, “Biz şimdiye kadar birçok belediye başkanı gördük ama çiftçiyi destekleyeni hiç görmedik. Başkanımız Volkan Yılmaz döneminde samanımızı, tohumluk arpalarımızı ve daha birçok ürünü ücretsiz teslim aldık. Şimdi de bizlere ücretsiz fide dağıtımı yapılıyor. Başkanımızın verdiği bu fideleri yetiştireceğiz, büyüteceğiz ve üreteceğiz. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
ERTUĞRUL: “BAŞKANIMIZIN FİDE PROJESİ KADINLAR İÇİN BÜYÜK BİR AYRICALIKTIR”
Kayran’ın ardından konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, “Biz Silivri’deki orman köylerini çok önemsiyoruz. Üretmeyi seven, dar alanda üretim yapan ve en küçük yeri bile değerlendiren kadın çiftçilerimizin de bu bölgede önemli bir yeri var. Başkanımız Volkan Yılmaz’ın fide projesi siz çalışkan kadınlar için açıkçası büyük bir ayrıcalıktır. Biz de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak sizlerin her zaman yanındayız. Yeter ki üretim yaptığınız yerleri artırın, üretimlerinizi artırın. Silivri Belediyesinin yaptığı fide desteğinin hepinize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” diye konuştu.
YILMAZ: “TÜRKİYE’NİN BİRÇOK YERİNDE SİLİVRİ BELEDİYESİNİN YAPTIKLARI KONUŞULUYOR”
Programda konuşan Başkan Yılmaz, “Biz göreve geldiğimiz günden beri Silivri’nin yalnızca merkezden, çarşı meydanından ve sahilden ibaret olmadığını söylüyoruz. Çünkü Silivri’ye değer katan Sayalar, Sinekli, Bekirli ve Kurfallı var. Yani kısacası Silivri’nin köyleri var. Daha önce gözlerin kapatıldığı, kulakların tıkandığı, görülmeyen, duyulmayan, seçimden seçime hatırlanan köyleri var. Ama biz görev süremiz boyunca sizlere destek olduk, olmaya da devam edeceğiz. Biz biliyoruz ki Silivri olarak İstanbul’u doyurabilecek, İstanbul’un gıda ve hayvancılık üssü olabilecek potansiyele sahibiz. Bu topraklarda yaşayan atalarımız daha önce 6-7 milyon nüfusu olan İstanbul’un tüm bamyasını, kavununu, karpuzunu, domatesini, biberini, barbunyasını üretiyordu. Sonra ne oldu? Tembelleştik, üretimden vazgeçtik ve köylerimizden vazgeçtik. Şimdi 750 km uzaktaki Antalya’dan İstanbul’umuza, sizin sofralarınıza domates gelir oldu. Antalya’da üretilen domatesi ve salatalığı tüketir olduk. Biz de yeni bir başarı hikâyesi yazmak adına üretim seferberliği başlatacağımızı söyledik. Silivri Belediyesi olarak Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz marifetiyle üretici olacağız, çiftçilik yapacağız dedik. Bize güldüler ve dediler ki ‘Başkan, belediyeler hantal yapılardır. Belediyenin personeliyle, yapısıyla çiftçilik yapamazsın, çiftçilik zor iştir.’ Ama şu an Silivri’nin en büyük çiftçisi Silivri Belediyesi olarak biziz. 4.000 dönüm arazide fide, tohumluk arpa, ayçiçek, yem bezelyesi, buğday ve daha birçok ürün yetiştiriyoruz. Yerli ve milli ürünlerle Türk tarımına destek oluyoruz. Bakın ayçiçek tohumculuğunda Türk tohumu neredeyse sıfır; tamamı İsrail tohumu. 2 yıl önce Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü, Tekirdağ Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Birliği ve Silivri Belediyesi iş birliğiyle 8 çeşit ayçiçek tohumunun deneme ekimini yaptık. Bu çalışmamız neticesinde 1.200 dönüm arazimize yerli ve milli ayçiçek tohumu ektik. Elde ettiğimiz ürünleri ayçiçek yağına dönüştürerek 65.000 litre ayçiçek yağını hem bu toprakların gerçek sahipleri olan köylülerle hem de gariple, gurebayla, yetimle, düşkünle paylaştık. Yine bu yıl üreticilerimize 2023 paket yerli ve milli ayçiçek tohumu dağıttık. Bu sayede Silivri’de 30.000 dönüm arazi yerli ve milli ayçiçek tohumu ile buluşacak. Bugün de Sayalarlı kadınlarımıza ücretsiz fide dağıtıyoruz. Kadınlarımıza toplamda 100.000 adet fide dağıtmayı hedefliyoruz. Üstelik bunları satın alarak değil sizin gibi alın terimizle üreterek dağıtıyoruz. Silivri Belediyesi yaptığı çalışmalarla, Türkiye’deki tüm belediyelere örnek olan, önder olan ve öncülük yapan bir belediye konumuna geldi. Türkiye’nin birçok yerinde Silivri Belediyesinin yaptıkları konuşuluyor.” diye konuştu.
“İKİNCİ DÖNEMİMİZDE SİLİVRİ’YE HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
10 ay sonra yapılacak yerel seçimlerde tekrar seçilmesi halinde üretim noktasında yapmayı planladıkları çalışmaları anlatan Başkan Volkan Yılmaz, “İnşallah sizlerin desteğiyle 10 ay sonra yapılacak seçimlerden sonra bir daha Silivri Belediye Başkanı seçilirsem, üretim hikâyesinin yanında bu ürettiklerimizi değerinde satmanın yöntemleri üzerine çalışmalar yapacağız. Burada pazarlama kanallarının, kooperatiflerin ve entegre tesislerin nasıl kurulduğunu herkes görecek. Et tesislerimiz, yoğurt ve peynir tesislerimiz olacak. Ürettiğimiz ürünlerin paketlendiği ve doğrudan satıldığı kadın kooperatifleri olacak. Ama bunlar tıpkı bir bebek gibi; önce emekledik, sonra ayakta durduk, sonra ilk adımı attık ve yürümeye başladık. İnşallah ikinci dönemimizde sizlerle beraber koşarak Türk tarımına ve Silivri’ye hizmet etmeye devam edeceğiz.” dedi.
“SİLİVRİ’NİN KÖYLERİNE HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Sayalar’da yapılan hizmetler hakkında bilgiler veren Başkan Yılmaz, “Biz tabii ki köylerimizde üretimi teşvik ediyoruz ama göreve geldiğimizde köylerimizin altyapı, üstyapı, spor, kültür ve sanat konusunda da birçok ihtiyacı bulunuyordu. Bunlardan biri özel okullar ile devlet okulları arasında oluşan makastı. Bunu kapatacağımızı söyledik. Sonra fark ettik ki Silivri merkezdeki okullarla köy okullarımız arasında da ciddi bir fark var. Ardından 12 köy okulumuzu kapsayan ‘Kütüphanesi, Bilgisayar Odası ve Tiyatro Salonu Olmayan Köy Okulu Kalmayacak’ projesi başlattık. Bunlardan bir tanesi de Sayalar mahallemizdeydi. Hızlı bir şekilde okullarımıza bilgisayar odaları, tiyatro salonları ve kütüphaneler kazandırdık. Bununla da yetinmedik köy okullarımızın tüm tuvaletlerini yeniledik ve A’dan Z’ye bütün ihtiyaçlarını karşıladık. Sayalar’da Mahalle Evimizi ve sağlık evimizi inşa ettik. Genç kardeşlerimizin spor yapabilmesi için halı sahamızı bitirdik. Soyunma odalarını da inşallah tamamlayacağız. Kültür gezilerimizde sizlerle beraber olduk. Sizlerin Türkiye’yi ve Türk kültürünü tanıması için kültür gezileri gerçekleştirdik. Bu hafta sonu da genç kardeşlerimizle Çanakkale’yi gezeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Silivri’nin köylerine hizmet etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“GÜÇ BİRLİĞİ YAPARSAK BİRÇOK PROBLEMİ AŞARIZ”
Sayalar’da yaşanan tapu sorununun en kısa zamanda çözüme kavuşturulacağını ifade eden Başkan Yılmaz, “Sayalar Mahallesi’nde bir tapu problemi yaşanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum ile yapmış olduğumuz istişareler neticesinde, Silivri Belediyesi olarak bu tapuların satış yetkisini aldık ve çalışmalarımızı başlattık. Sayalar Mahallesi’nde maliye hazinesi mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan 40 adet parsel bakanlık tarafından rezerv alan olarak ilan edilmiş ve bunlardan 24 parselin hak sahiplerine satış yetkisi bakanlık tarafından belediyemize verilmişti. Söz konusu 24 adet parselde hak sahibi olan 54 kişiye satış işlemleri için tebligatlar ve yazışmaları yaptık. 37 hak sahibi ile satış sözleşmesi imzalayarak bakanlığa ilettik. 11 hak sahibi için tapu işlemleri başlattık. Satış sözleşmesi imzalanmış olan diğer hak sahiplerinin işlemleri ise devam ediyor. El ele verirsek, omuz omuza verirsek ve güç birliği yaparsak birçok problemi aşacağımızı düşünüyorum.” dedi.
“ÜRETİM TEMALI FESTİVALLERİMİZE BİR YENİSİNİ DE SAYALAR’DA EKLEYELİM”
Sayalar’ın meşhur lezzetlerinden biri olan kırmızı biber için bir şenlik yapacaklarını müjdeleyen Başkan Volkan Yılmaz, “Kırmızı biber Sayalar’ın en meşhur lezzetlerinden bir tanesi. Bu ürünleri hasat ettiğinizde Sayalar’da festival haline dönecek bir şenlik, bir eğlence yapalım. Beraber çalalım, beraber gülelim ve beraber eğlenelim. Sayalar’daki hanımefendilerin de bu moral gücüne ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Böylece temalarında üretim olan festivallere bir yenisini daha Sayalar Mahallesi’nde eklemiş olalım.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Volkan Yılmaz, fide alan kadın üreticilerin talebi üzerine gübre ihtiyaçlarının Silivri Belediyesi tarafından karşılanacağını açıkladı. Programa; Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar, kadın üreticiler katıldı. Program, kadınlara fide dağıtımı ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.