Silivri’de milli ayçiçek tohumu seferberliği devam ediyor

photo_1679414536
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Silivri Belediyesinin üreticilere yönelik 7 milyon TL değerindeki 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumu desteği devam ediyor. Selimpaşa, Ortaköy ve Kavaklı mahallelerinde düzenlenen Milli Hibrit Ayçiçek Tohumu Dağıtım Törenleri ile 220 çiftçiye 770.000 TL değerindeki 220 paket yerli ayçiçek tohumu dağıtıldı. Çiftçiler bu ürünlerle 3.000 dönüm araziye ekim yapabilecek.

Silivri Belediyesi, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünün kutlandığı 2023 yılına özel, 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumunu üreticilerle buluşturmaya devam ediyor. Silivri Belediyesi tarafından Selimpaşa, Ortaköy ve Kavaklı mahallelerinde düzenlenen Milli Hibrit Ayçiçek Tohumu Dağıtım Törenleri ile 220 çiftçiye 770.000 TL değerindeki 220 paket yerli ayçiçek tohumu dağıtıldı. Çiftçiler bu ürünlerle 3.000 dönüm araziye ekim yapabilecek. Silivri Belediyesinin dağıttığı 2023 paket milli hibrit ayçiçeği ile ilçedeki 30.000 dönüm arazi yerli milli Türk ayçiçek tohumu ile buluşacak. Silivri Belediyesi yaptığı milli hibrit ayçiçeği dağıtımları ile üreticilere doğrudan 7 milyon TL destek vermiş olacak.

ÖNAL: “BAŞKANIMIZIN ELİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Selimpaşa’daki törende konuşan Selimpaşa Mahallesi Muhtarı Hasip Önal, “Silivri Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz’ın seçimlerde vadettiği bütün her şeyin Selimpaşa’da yapıldığını görüyoruz. Ben kendisine yapmış olduğu hizmetlerden, çiftçilerimize yönelik desteklerinden dolayı sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Selimpaşa Silivri’nin doğu kalesi Başkanım. Bizim elimizi bırakma. Biz de sizin elinizi bırakmayacağız.” dedi. Önal’ın ardından konuşan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özgür ise ayçiçek tohumu desteğinden dolayı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a teşekkür etti.

YAMAN: “BAŞKAN YILMAZ DESTEĞİNİ ASLA ESİRGEMİYOR”

Ortaköy’deki dağıtım töreninde konuşan Ortaköy Mahallesi Muhtarı Ramazan Yaman, “Milli tarımın geleceğimizdeki önemi neticesinde her zaman çiftçinin yanında olan, hibe olarak dağıttığı milli tohumlar ile desteğini asla esirgemeyen; sadece tarım alanında değil ihtiyaç duyulan her alanda yapmış olduğu hizmetler ile beldemizin daha güzel, daha yaşanabilir bir konuma gelmesini sağlayan Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz’a şükranlarımı sunuyorum. Sayın Başkanım deprem bölgesine gidip gelen bir kardeşiniz olarak da bölgeye yaptığınız desteklerden dolayı size canı gönülden teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.



YILDIZ: “DESTEKLERDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM”

Kavaklı’daki törende konuşan Kavaklı Mahallesi Muhtarı Gökhan Yıldız, “Değerli Başkanım, Kavaklı’mıza ve çiftçilerimize vermiş olduğunuz desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

ERTUĞRUL: “BAŞKANIMIZ ÇİFTÇİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDA OLMUŞTUR”

Selimpaşa’daki törende konuşan İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, “Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz, göreve başladığı ilk günden beri çiftçilerimizin, Silivri’deki tarım ve hayvancılığın her zaman yanında olmuştur. 3.500 dönüm ekim alanıyla Silivri Belediyemiz bizim en büyük çiftçimizdir. Bu çalışmalar neticesinde Silivri adını tüm Türkiye’ye duyurmayı başardı. Silivri’deki Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) sayılarımız her geçen gün artıyor. Genç çiftçilerimizin tarım ve hayvancılığa olan ilgileri de artmaya başladı. Bu bizim için oldukça önemli. Silivri Belediyesi ile birçok noktada çalışıyoruz. Silivri Belediyemiz aşı ve uygulama ücreti almadan vatandaşlarımızın aşı ücretlerinin tamamını karşılıyor. Bu bize hem uygulama kolaylığı sağlıyor hem de Silivri’deki hayvan sağlığını kontrol altına almış oluyoruz. Bugün de Silivri Belediyemiz milli hibrit ayçiçek tohumu dağıtıyor. Bu tohumların aynısını kurum olarak biz de dağıtacağız. Çiftçilerimiz eksik kalan tohumlarını bizden hibe olarak alabilecek. Ben bu çalışmalarından dolayı Başkanımız Volkan Yılmaz’a teşekkür ediyor ve tüm çiftçilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum.” ifadelerini kullandı.

GÖREN: “TOHUMLARIN ÇİFTÇİLERİMİZE BOL KAZANÇ GETİRMESİNİ DİLİYORUM”

Dağıtım töreninde konuşan Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Yasin Gören, “Sayın Başkanım, göreve geldiğiniz günden beri belediyemize ait atıl durumda olan tarım arazilerinde yapmış olduğunuz çalışmalar neticesinde ürettiklerinizi çiftçilerimizle buluşturduğunuz için hem size hem de belediye çalışanlarımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılı onuruna dağıtılan 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumunun çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor ve bol kazançlar getirmesini diliyorum.” dedi.

KALAYCI: “ÇİFTÇİLERİMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN”

Kavaklı Mahallesi’ndeki dağıtım töreninde konuşan Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Erdoğan Gökalp Kalaycı, “Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde dağıtılan 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumu çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun. Allah bol bereketli hasatlar nasip etsin.” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN YILMAZ: “TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLAN PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Törenlerde konuşan Başkan Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak tüm Türkiye’ye örnek olan, öncü olan, önder olan projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. 2019 yılında başladığımız üretim seferberliği kapsamında bugün 3.500 dönüm arazide tarımsal faaliyet yapıyoruz. Biz bu işe girerken ‘Başkan bu iş belediye ile olmaz, tarım ve hayvancılık zor iştir. Bu işe girme madara olursun, rezil olursun’ dediler. Allah’a çok şükür ki biz rezil de madara da olmadık ama Silivri Belediyesi olarak Türkiye’deki koca koca büyükşehir belediyelerine örnek olduk. Bugün de milli hibrit ayçiçek tohumunun çiftçilerimize ücretsiz dağıtımı için bir aradayız. Yıllarca ‘Sen ıslah etme, sen laboratuvarda tohum üretme, biz sana tohum veririz’ diyenleri dinlemiş ve maalesef tohum ıslahına, tohumculuğa para harcamamışız. Bununla birlikte bu bereketli topraklarda çocuklarımıza çiftçiliği de öğretemedik. Tarlaları satarak, imar planlarını büyüterek, daha fazla imar yaparak bu topraklara esasında kötülük etmiş olduk. Ama şunu ifade edeyim; bu dakikadan itibaren Silivri’nin kaybedecek 1 metrekare bile toprağı yok. Silivri Belediye Başkanı olarak tarım arazilerinin korunup kollanmasında ve yeni imara açılması konusunda her zaman tarım arazilerinden yana duruş sergileyeceğimi bilmenizi isterim. Biz biliyoruz ki gün gelecek tarım toprakları imarlı arazilerden daha değerli olacak. İmarlı topraklar belki size 1-2 daire verir ama tarım toprakları ürettiğiniz sürece size yüzyıllar boyu aş verebilir, ekmek verebilir. Bu nedenle biz topraklarımızı korumaya, tarım demeye, hayvancılık demeye, üretim demeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

“İBB EN SIKI TAKİPÇİLERİMİZDEN BİR TANESİ”

Konuşmasında tarımsal üretimin önemine vurgu yapan Başkan Volkan Yılmaz, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Milli ekonominin temeli tarımdır.’ Köylünün milletin yeniden efendisi olduğu günlerin yakın olduğu bugünlerde biz Türk tohumculuğuna destek vermek için, Türk tarımına destek olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakın Türk roketi, Türk tankı, İnsansız Hava Aracı (İHA), Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve Türk Savunma Sanayi ne kadar önemliyse tarım da Türk tohumu da en az o kadar önemli. Biz bu düşünceden hareketle 2 yıl önce Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü, Trakya Eğitim Araştırma Enstitüsü, Trakya Tohumcular Derneği ve Silivri Belediyesi olarak belediye arazilerimize 8 tane yerli ayçiçek tohumu ektik. Çünkü ayçiçek tohumculuğunda Türkiye’de neredeyse yerli tohum yok. İsrail tohumları, Avrupa Birliği tohumları kartelleşmiş ve piyasanın neredeyse tamamına hakim olmuş. Biz bu deneme ekimleri neticesinde 1.000 dönüm arazimize Sarı Tohumculuk tarafından üretilen TR-2242 marka ayçiçek tohumunu ektik. Buradan hasat ettiğimiz ürünlerle elde ettiğimiz 65.000 litre ayçiçek yağını Silivri’deki dar gelirli vatandaşlarımıza dağıtacağız. Ancak şunu söylemek isterim ki milli tohumun yaygınlaşması için bunu yalnız Silivri Belediyesinin ekmesi yetmez. Bakın biz Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladığımız 2023 yılında, 2023 paket yerli ve milli ayçiçek tohumu dağıtıyoruz. Her bir paket ile 13-15 dönüm yer ekilebilecek. Yani bu 2023 paketle Silivri’de 30.000 dönüm arazi Türk ayçiçek tohumuyla buluşacak. Bu çalışmamızla çiftçilerimize doğrudan 7 milyon TL’lik bir destek veriyoruz. İl Tarım Müdürlüğümüz de yine aynı marka tohumdan 20.000 dönüm yer ekilebilecek kadarını Silivrili çiftçilerimizle ücretsiz paylaşacak. Silivri’de 80.000 ila 100.000 dönüm ayçiçek ekildiği düşünüldüğünde Silivri Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğü ilçemizde ekilen ayçiçek tohumlarının yarısını ücretsiz dağıtmış olacak. Geriye 50.000 dönüm arazi kalıyor. Biz tabi örnek, önder ve öncü belediyecilik yapıyoruz diyoruz ya, bu konuda sıkı takipçilerimiz var. Bunlardan bir tanesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB). Bizim yaptığımız projelerin arkasından geliyorlar. Geçen yıl İsrail dağıttılar yanılmıyorsam. Ben de onları Türk tohumculuğuna destek vermek adına Türk tohumu dağıtmaya davet ediyorum. 50.000 dönüm ekilebilecek ayçiçek tohumunu da İBB’nin dağıttığı düşünüldüğünde bu yıl çiftçilerimizin cebinden ayçiçek tohumu için tek kuruş para çıkmamış olacak ve 20 milyon TL tohum parası çiftçilerimizin cebinde kalmış olacak. Ayrıca arazilerimizin tamamı Türk ayçiçek tohumlarıyla buluşmuş olacak. Ben Türk tohumuyla ilgili yapmış olduğu çalışmalara gücüm yettiğince devam edeceğim. Silivri’deki üreticilerimizden de bu konuda destek istiyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından çiftçilere milli hibrit ayçiçek tohumları protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Açılış törenlerine; Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özgür, STK temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

                         

Bu Yazıya Tepki Ver