Oylar lokomotif partilere kayıyor: CHP, muhalif seçmeni, AK Parti, MHP seçmenini çekiyor

seçmen türk bayrağı

Metropoll Araştırma’nın kurucusu Prof. Özer Sencar, Ocak 2022 Türkiye’nin Nabzı Araştırması’nda partilerin oy desteklerini açıkladı. Sencar, Aralık ayına göre AK Parti’nin yaklaşık 2 puan, CHP de 1 puan arttığına dikkati çekti ancak kararsızlar dağıtılmadan elde edilen sonuçlar 2 aylık dönemde değerlendirildiğinde CHP’nin AK Parti’ye göre ciddi bir sıçrama kaydettiği görüldü.

OYLAR LOKOMOTİF PARTİLERE Mİ KAYIYOR?

Kasım ayında kararsız oylar dağıtılmadan sadece %17.1 oy alabilen CHP, 2 ay içerisinde, kararsız oylar dağıtılmadan yüzde 22.1’lik orana yükseldi. Sadece 2 ayda toplamda 4.9’luk bir yükseliş yakalayan CHP’nin bu oyları rakiplerinden değil İYİ Parti, HDP ve diğer muhalif partilerden topladığı görülürken, 2 aylık periyotta 0.5 puan oy kaybeden MHP’nin de oylarını öncelikle AK Parti’ye kaptırdığı dikkat çekti.

Metropoll’ün son anketine göre; “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunun sonuçları

KARARSIZ OYLAR DAĞITILMADAN

AK Parti: % 26,3

CHP: % 22

İyi Parti: % 10,3

HDP: % 9

MHP: 4,5

DEVA Partisi: % 2

diğer partiler yüzde 3,3 oranında oy alıyor.

Kararsızların oyları dağıtıldıktan sonra AK Parti’nin oy oranı yüzde 34’e; CHP’nin 28,4’e; İyi Parti’nin yüzde 23,3’e; HDP’nin yüzde 11,6’ya; MHP’nin yüzde 5,9’a; DEVA Partisi’nin ise yüzde 2,6’ya yükseldiği görüldü.

KARARSIZLAR DAĞITILINCA

Metropoll, kararsız veya cevapsız seçmene “Mevcut partiler arasından birini tercih etmek zorunda kalsanız hangisini tercih ederdiniz?” diye sordu. Bu oranlarla birlikte, kararsızlar dağıtılınca, partilerin oy oranları şöyle:

AK Parti: Yüzde 35,1

CHP: Yüzde: 28,2

İYİ Parti: Yüzde 13

HDP: Yüzde 11,1

MHP: Yüzde 5,8

DEVA: Yüzde 2,5

ÖZER SENCAR: “AKP 2 CHP 1 PUAN ARTMIŞ”

Metropoll Araştırma’nın kurucusu Prof. Özer Sencar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Metropoll’ün Ocak 2022 Türkiye’nin Nabzı Araştırmasında partilerin oy destekleri. Aralık ayına göre AKP yaklaşık 2 puan CHP de 1 puan artmış.” dedi.

CHP 2 AYDA OYUNU PATLATTI: “2 AYDA YÜZDE 17.1’DEN YÜZDE 22’YE !”

MetroPoll’ün Kasım ayı sonuçları şöyle idi:

Metropoll’ün Ocak sonuçları, Aralık sonuçlarıyla karşılaştırıldığında sadece 1 puan artış yakalayan CHP, 2 aylık değerlendirmede, kararsızlar dağıtılmadan toplamda 4.9 birimlik bir artış yakaladı. Aynı dönemde İYİ Parti’de 1 puan, HDP’de 0.7 puan, Deva Partisi’nde 0.2 puan ve MHP’de 0.5 puanlık azalma gerçekleşti.