Facebook, Google gibi platformlar, nasıl yaşadığımızla ilgili o kadar çok veri topluyor ki davranışımızı tahmin edebilir, nereye tıklayıp para harcayacağımız konusundaki kararlarımızı direkt etkileyebilirler
Global şirketler, milyarlarca dolar kazanan cep telefonu uygulamalarını sömürü düzeninin yeni aracı olarak kullanıyor. Cep telefonuna indirdiğimiz aplikasyonlar, konumumuz, cinsiyetimiz, harcama geçmişimiz, kişilerimiz, telefonumuzun pil seviyesi ve hatta eve dönüş yolunda olup olmadığımız dahil bizimle ilgili hemen hemen her şeyi biliyor. Bu veriler, kâr amacıyla sömürü için kullanılıyor.
ARKADA İZ BIRAKMIYOR
Facebook, Google gibi büyük dijital platformlar elde ettikleri kişisel verilerimizi işleyip davranışımızı tahmin edebilir, nereye tıklayacağımız, paylaşacağımız ve harcayacağımız konusunda kararlarımızı etkileyebilirler. Çoğu platform henüz tüm bu yetenekleri kullanmasa da davranışsal psikoloji teknikleri yoluyla manipülasyon sessizce gerçekleşebilir ve arkada da çok az iz bırakabilir.
YASALAR BİZİ KORUMALI
Aplikasyonlar hayatımızı önemli ölçüde iyileştirebilse de şirketlerin kârlılıklarını artırmak için kullanıcıları manipüle etmesini her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Bu nedenle dijital platformlar, kullanıcı davranışını etkilemek için davranış bilimi araçlarını ne zaman kullandıklarını açıklamalı. Platformlar, sahip oldukları gücü kötüye kullanmak konusunda yasalarla sınırlanmalı.