Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin açıklamalarda bulunuyor.
Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:
“Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.
Devletimiz tüm kurumları, personeli, aracı, seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır.
Halihazırda 53 bin 317 arama kurtarma görevlimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor. Yurt içi ve yurt dışında gelen ilave ekiplerle bu sayı artıyor.
Depremden kurtulan felaketzedelerin barınmadan giyeceğe, ısınmaya kadar tüm ihtiyaçlarını karşıma tedbirlerini adım adım hayata geçiriyoruz.
Ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulması hayati öneme sahip. Kış şartları sebebiyle deprem bölgesine arama kurtma ekip ve ekipmanları ile yardım malzemelerinin ulaştırılmasında zorluklar yaşanıyor. Zorunlu olmadıkça kimsenin deprem bölgesine giden yolları kullanmamasını, telefon görüşmelerini de acil ihtiyaçlar dışında yapılmaması gerektiğini hatırlatıyorum.
İçişleri ve TSK’ya mensup güvenlik güçlerimizden çok sayıda personel, arama kurtarma çalışmalarında görevlendirildi.
TSK, kara unsurlarındaki binlerce personelin yanı sıra, deniz kuvvetlerimizin 10 gemisi, hava kuvvetlerimizin 54 yüksek kapasiteli kargo uçağı dahil tüm imkanları ile arama kurtarma tahliye ve yardım malzemelerinin nakli çalışmalarında yer almaktadır.
Emniyet zaten tüm unsurlarıyla sahada. Jandarma, binlerce uzman personelin yanında, 26 kargo uçağı ile, sahil güvenlik komutanlığımız gemi ve botlarıyla her yerde görev başındadır. Güvenlik korucuları da çalışmalara katılmaktadır.
Depremin etkilerinin hızlı ve detaylı tespiti için İHA’larımızı da devreye aldık. Ülkemizin dört bir yanından binlerce gönüllümüz AFAD’ın koordinasyonunda bölgeye akın etmektedir. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz ellerindeki yardım malzemelerini bölgeye göndermektedir.
Şu anda 3 bin 549 vefatımız var. 22 bin 168 yaralımız var. 8 binin üzerindeki vatandaşımız enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Enkaz altından çıkarılan yaralılar, Mersin, İstanbul, Ankara başta olmak üzere ülkemizin diğer yerlerindeki hastanelerinde tedaviye alınıyor.
Pazar gününe kadar milli yas ilan ettik. Kurumlarımızın her biri kendi alanlarıyla ilgili ilave tedbirler alıyor.
Afet bölgesine yakın yerlerden başlayarak kış sezonu sebebi ile zaten faaliyetlerine ara veren otellerin afetzedelerin hizmetine sunulması için gerekenler yapılıyor.
Sadece Antalya bölgesinde 50 bin yatak bu amaçla hazırlanmıştır. Tedbiren kesilen doğalgaz ve elektrik akışının sağlanması için çalışmalar sürüyor.
Devlet ve millet el ele vermiş, bu tarihi felaketin üstesinden gelmeye çalışırken yalan haberler ve çarpıtmalarla insanımızı birbirine düşürmeye çalışanları yakından takip ediyoruz. Gün onlarla tartışma günü değildir. Günü deldiğinde tuttuğumuz defteri açacağız. Savcılarımız sosyal kaos çıkarmaya tevessül edenleri belirleyip gereken işlemleri yapıyor. 70 ayrı ülke ve 14 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 18 devlet ve hükumet başkanı ile görüştük. Ülkemizin bu zor gününde bizleri arayan, mesaj gönderen, açıklama yapan tüm dostlarımıza, devlet başkanlarına teşekkür ediyorum.
Yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vehameti, tedbirleri zorunlu hale getirmektir. Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülmesini temin için Anayasa’nın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.
Anayasa’nın 119. maddesi: Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.