Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz, ”Pandemi nedeniyle insanların aktivitelerin azalması, yuvalarını insanlardan uzak yerlerde yapan flamingoların daha fazla üremesine yol açtı. Bu da yetersiz beslenme ve ölümlere neden oldu” dedi.
Tuz Gölü’nde 1000’e yakın yavru flamingonun ölümünü ardından incelemeler sürerken, olayla ilgili farklı bir görüş ortaya atıldı. Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz, bu ölümleri salgın nedeniyle oluşan popülasyon artışına bağladı. Darılmaz şunları söyledi: ”Tuz Gölü, sulama kanalları ya da oraya gelen kanallarla beslenmiyor. Onlara bir etkisi yok. Onlar zaten tarımsal ya da başka amaçlarla kurulmuş sulama kanalları. Tarımsal ilaçlarla ilgili bir ölüm söz konusu olamaz.
NÜFUS 1.5 KAT ARTTI
Flamingolar insan nüfusunun olmadığı yerlerde yuva yapmayı tercih eder. Pandemi döneminde insan hareketliliğinin azalması sadece bizde değil, tüm dünyada flamingo nüfusunu artırdı. Tuz Gölü’ndeki besin kapasitesi sınırlı. Yani Tuz Gölü’nde normalden fazla flamingo olursa ne olur? Beslenemez. Şu anda flamingo nüfusu normalden 1.5 kat daha fazla. Ayrıca yağış miktarının azalması, hava sıcaklığı artması da besin yetersizliğine yol açtı. Yetersiz beslenme özellikle yavru ölümlerini artırdı.”