Sudan’da İsyancı gruplar yeniden yapılanma istiyor

310151
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sudan’da Abdülaziz El-Hılu liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM-N) ile Abdulvahid Muhammed Nur liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi (SLM/AM), devletin yeni temeller üzerinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve güvenlik sistemiyle yeniden yapılandırılmasını talep etti.

Silahlı iki grubun Güney Kurdufan eyaletinin Kavda kentinde 3 gündür süren toplantısının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, tarafların Sudan’daki “tarihi krize radikal bir çözüm getirecek her türlü vasıta ve yolu saygıyla karşıladığı” belirtildi. Açıklamada tarafların devletin yeni temeller üzerinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve güvenlik sistemiyle yeniden yapılandırılması ve modern ulusal bir ordu inşa edilmesinin gerekliliği konusunda uzlaştığı bildirildi.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR

Soykırım, insanlığa karşı suçlar, etnik temizlik, savaş suçları, tecavüz, fiziki ve psikolojik şiddet işleyen herkesin hesap vermesi gerektiği ifade edilen açıklamada, aralarında eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in de olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından arananların tamamının teslim edilmesinin önemine işaret edildi. Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey örgütü SPLM-N, 2011’de Mavi Nil ve Güney Kurdufan eyaletlerinde hükümet güçleriyle çatışmaya başlamıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver