Şükrü Karatepe: “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halka yeterince anlatılamamıştır. Millet, Tayyip Bey’e güvendiği için oy vermiştir”

şükrü karatepe
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanvekili Prof. Şükrü Karatepe’nin “Türkiye Tipi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Tartışmaları” adlı kitapta 2018’deki anayasa değişikliği referandumuna giden sürece dair söylemlerini aktardı.

Karatepe kitapta, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasında geçen diyalogu, “Yapılan araştırmalar, anayasa değişikliğinin çantada keklik olmadığını gösteriyordu. Başlarda yapılan araştırmalara göre, ‘evet’ oyu verecekler ‘hayır’ vereceklerden daha azdı. Sayın Cumhurbaşkanımıza durumun çok riskli olduğunu söyledim. ‘Biliyorum’ dedi. Yüksek riski bilerek hareket etti sözleriyle aktardı.

Karatepe’nin, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halka yeterince anlatılamamıştır. Seçmen, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öğrendiği, benimsediği, mevcut sistemden üstün gördüğü için oy vermemiştir. Millet, Tayyip Bey’e güvendiği ve inandığı için oy vermiştir değerlendirmesine dikkati çeken Terkoğlu, Önümüzdeki seçimde, halkın, anayasa sistemlerini inceleyerek en doğrusuna ulaşacağı beklentisi gerçekçi değil. Halk, aslında sadece, ‘Erdoğan’ın gitsin mi, kalsın mı’ kararını verecek görüşünü ifade etti.

Terkoğlu, şunları kaydetti:

Erdoğan’ı iktidarda tutmaya karar verirse bu başkanlık rejimini kalıcılaştıracak. ‘Erdoğan Gitsin Partisi’ne oy verirse, bu, sistem değişimi anlamına gelecek. Haliyle kapıyı açacak şey, sistem çözümü değil, Erdoğan’ın iktidarda kalıp kalmayacağı. Muhalefet için anahtar, ekonomi başta olmak üzere Türkiye’nin sorunlarına önerilerinin inandırıcılığından, kendisinin çözebileceğine toplumu ikna etmesinden, nihayetinde iktidarı değiştirebileceğini gösterebilmesinden ibaret. Kısacası, önümüzdeki dönemin parlamento mu, başkanlık mı olduğunu belirleyecek olan, sistem tartışması değil politika tartışması!

Yazının tamamını okumak için tıklayın



Bu Yazıya Tepki Ver