Süleyman Soylu, Necip Fazıl’ı yanlış anladı, o şiiri böyle okudu

süleyman soylu sodom gomore

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2023 yılına Van Tendürek Modüler Üs Bölgesi’nde girdi. Yumruğunu havaya kaldıran Soylu, Necip Fazıl Kısakürek’in şiiriyle yeni yıl mesajı verdi ancak verdiği mesajdan çok Süleyman Soylu’nun şiiri anlamadığı tartışmaları gündeme geldi.

SODOM-GOMERE VE BİZANS İLE ROMA’NIN GEÇİLMESİNİ İYİ BİR ŞEY ZANNETTİ !

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2023 yılı için gönderdiği mesajda, Necip Fazıl’ın “Destan” şiirinden, “Geçenler geçti seni, pabucun uçtu dama. Çatla Sodom-Gomore, patla Bizans ve Roma!” bölümünü, sağ yumruğunu havaya kaldırarak, slogan atar gibi bir şekilde okudu.

Soylu’nun okuduğu bölüm, Necip Fazıl’ın eleştirisini ironi ile ilettiği bölümdü ve Sodom-Gomore vurgusu ile de Eski Ahit’in Tekvin Kitabı’nda sözü edilen günâhkâr kentlere vurgu yapılmaktaydı. Bu kentlerin, Kur’an’da da adı geçen Lut kavminin yaşadığı bölgede, artık sular altında kalan kentler olduğu varsayılıyor. Şiirde Sodom-Gomore’nin geçilmesi, günahkarlıkta daha da ileriye gidilmesi olarak yorumlanmaktaydı, ilerleme olarak değil. Bizans ve Roma ile de aşırılığa kaçma anlamı pekiştirilmekteydi.

“OKUDUĞU ŞİİRDEN HABERSİZ İÇİŞLERİ BAKANI”

Sosyal medyada Soylu’nun şiirin anlamını bilmediği eleştirisini yönelten kullanıcılar sert eleştiriler yaptı. Bir kullanıcı, “Necip Fazıl’ın ‘ahlaksızlık ve aşırılıkta Sodom-Gomore, Bizans ve Roma geçildi’ anlamındaki şiirini elini yumruk yapıp sloganvari ‘Heyoo, Bizans ve Roma sizi geçtik’ der gibi okuyan, okuduğu şiirden habersiz Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı.” yorumunu yaptı.

Zafer Partisi Kadıköy İlçe Teşkilat Başkanı Av. Buğra Çetinkaya, “Okuduğu şiirin anlamını gayet iyi biliyor merak etmeyin. Sadece dinleyenler ne söylediğini anlayamıyor.” paylaşımı yaptı.