Sultanların camilerinde yolsuzluk iddiası

fatih camisi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İBB Sözcüsü Murat Ongun, eski Ak Parti’li İBB yönetimi döneminde yapılan bir yolsuzluğu daha duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ongun, ”(Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camiler olan) Selatin Camilerinin İbadete Hazır Halde Bulundurulması Hizmet Alımı ihalesinde İBB’nin 67 milyon 307 bin TL kamu zararına uğratıldığı tespit edildi” ifadelerini kullandı.

Soruşturma dosyasının İçişleri Bakanlığı tarafından devralındığını da açıklayan Ongun, ”İBB Teftiş Kurulu konuyu soruşturdu, dosya İçişleri Bakanlığı tarafından devralındı. Şu ana kadar sonuçlanmadı” diye yazdı.

Selatin camileri

Selatin camileri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camilere verilen addır. Osmanlı dönemindeki ilk selatin camileri Bursa’daki Ulu Camii ve Yeşil Camii’dir. İstanbul’daki ilk selatin camisinin, İstanbul’un ele geçirilmesi sonrası camiye çevrilen Ayasofya olduğu öne sürülse de II. Mehmed tarafından yaptırılmış Fatih Camii ilk selatin camii olarak kabul edilmektedir. İstanbul’da özgün halini koruyan en eski selatin camii ise II. Bayezid’in yaptırdığı Bayezid Camii olarak kabul edilir.

Osmanlı saray geleneğinde selatin camilerinin yaptırılabilmesi için birtakım koşullar vardır. Öncelikle bir padişahın selatin camisi yaptırması için önemli bir askerî zafer kazanması ve bu zaferle birlikte önemli bir savaş ganimeti ele geçirmesi gerekirdi. Selatin camilerinin yapımına devlet kasasından takviye olmaz, yalnızca padişahın kişisel serveti kullanılırdı. Önceleri sefere gitmeyen ve ganimet kazanmayan padişahlar selatin camisi inşa ettirmezlerdi ancak bu gelenek, I. Ahmet’in Sultanahmet Camii’ni inşa ettirmesiyle bozulmuş ve ganimet kazanma geleneği 18. yüzyılda tümüyle terk edilmiştir.

Bu Yazıya Tepki Ver