Taliban kilit bir noktayı daha aldı

Afganistan'da 4 ilçe Taliban'ın kontrolünde

ABD’nin çekilmesinin başlamasından beri Taliban’a karşı bir dizi yenilgi yaşayan Afganistan Ordusu kritik bir noktayı daha kaptırdı. AFP’nin bölgesel yetkililere dayandırdığı haberine göre, Taliban, Afgan kuvvetlerine gece başlattığı saldırıyla birlikte Panjwai bölgesini aldı.

Panjwai Kaymakamı Hasti Muhammed, çatışmaların ardından hükümet birliklerinin bölgeden çekildiğini ve Taliban’ın ilçe polis merkezini ve valilik binasını ele geçirdiğini söyledi.

Kandahar İl Konseyi başkanı Sayed Jan Khakriwal, Panjwai’nin düştüğünü doğruladı, ancak Afgan güçlerini “kasıtlı olarak geri çekilmekle” suçladı.

Bölge, eyalet başkenti Kandahar şehrine stratejik olarak önemli yakınlığı nedeniyle, yıllar boyunca Taliban ve Afgan güçleri arasında düzenli çatışmalara sahne oldu.

Taliban’ın güney eyaletindeki toprak kazanımları, ABD liderliğindeki güçlerin koalisyonun ülkedeki ana askeri merkezlerinden biri olan Kabil yakınlarındaki Bagram Hava Üssü’nden çekilmesinden sadece iki gün sonra geldi. ABD son haftalarda Afganistan’dan çekilmesini hızlandırırken, bazı NATO müttefikleri savaşın parçaladığı ülkeden tamamen çıktı.

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü ABD’nin çekilmesi ve Afganistan’daki güvenlik durumu hakkındaki soruları yanıtlamayı reddetti ve gazetecilere “mutlu şeyler” hakkında konuşmak istediğini söyledi.