Taliban’ın açık adresi Guantanamo çıktı

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsyancıları yeniden birleştiren ve Afganistan’daki gücü ele geçirmelerine yardımcı olan kilit isim Hayrullah Khairkhwa, Barack Obama tarafından 2014 yılında Guantanamo’dan serbest bırakıldı.

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi gözümüzün önünde gerçekleşti. Peki, her şey göründüğü gibi mi? Oliver Stone’unn yönettiği John F. Kennedy’nin Amerikan derin devleti tarafından öldürülmesini anlatan JFK isimli filmi izleyenler, komplo teorileri üretmeye başladı bile. Ancak New York Post’un Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesini sağlayan isim olan Hayrullah Khairkhwa’nın Guantanamo’dan serbest bırakıldığını yazması, işi komplo boyutundan öteye taşıdı.

KATAR’DA KALACAKLARDI

Hayrullah Khairkhwa, Taliban’ın İçişleri Bakanı’ydı. 11 Eylül’den sonra Pakistan’da tutuklandı ve 2002’de Amerika’nın işkence üssü Guantanamo’ya gönderildi. 12 yıl sonra Barack Obama, Hayrullah Khairkhwa’yı Afganistan’daki görevinden firar ettikten sonra yakalanan Robert Bergdahl isimli bir Amerikan askerine karşılık diğer dört üst düzey Taliban lideriyle birlikte hapisten çıkardı. Bu beş isim Afganistan’da aktif siyasete girmemeleri için Katar’da tutulacaktı.

ABD İLE MASAYA OTURDU

Öyle olmadı. Khairkhwa ve onunla birlikte serbest bırakılan diğer dört isim, sürgünde bir Taliban rejiminin kurulmasında kilit rol oynadı ve barış görüşmelerinin resmi müzakerecisi oldu. Batılı ülkelerle devam eden müzakerelerde Khairkhwa, Moskova’daki bir konferansta ABD Başkanı Joe Biden’ın Afganistan elçisi Zalmay Khalilzad ile şartları görüştü. Khairkhwa isyancıları yeniden birleştiren ve Afganistan’daki gücü ele geçirmelerine yardımcı olan kilit isim oldu.



Şiileri katletti serbest bırakıldı

Khairkhwa ile birlikte serbest bırakılan diğer kişiler şunlar: Taliban’ın güvenlik şefi olarak görev yapan Muhammed Nabi; İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre 2000 ve 2001 yıllarında Afganistan’da Şii Müslümanların toplu olarak katledilmesine başkanlık ettiği iddia edilen Muhammed Fazl; 2001 yılında Taliban istihbarat bakan yardımcısı olarak görev yapan Abdul Haq Wasiq ve 2001 yılında Mezar-ı Şerif’te üst düzey bir Taliban komutanı olan Molla Nurullah Nuri.

 

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir