Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin’in 17 Afrika ülkesine verdiği 23 kredinin geri ödemesinden vazgeçeceğini açıkladı. Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nda yaptığı açıklamada Wang, “Çin, 2021’in sonunda vadesi dolan 17 Afrika ülkesi için 23 faizsiz krediden feragat edecek” dedi. The Atlantic‘te yayımlanan bir analizde Çin’in alacaklarından bir süre sonra vazgeçme pratiğinin, ilişkide olduğu ülkeyle etkileşimini güçlendirdiği belirtildi. Çin’in bu politikasının, Batı açısından anlaşılmaz olabileceği söylendi.
Xinhua‘nın haberine göre, Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nda yaptığı açıklamada Wang, “Çin, 2021’in sonunda vadesi dolan 17 Afrika ülkesi için 23 faizsiz krediden feragat edecek” dedi. Wang ayrıca, bu ülkelere gıda yardımında bulunacaklarını da söyledi.
Afrika’ya ‘destek’ sözü
Çin Dışişleri Bakanı Wang, Çin’in yatırım ve yardım yoluyla Afrika’daki büyük altyapı projelerinin inşasına aktif olarak destek vermeye ve katılmaya devam edeceğine sözlerine ekledi.
Wang, “Ayrıca Afrika’dan ithalatı artırmaya, Afrika’nın tarım ve imalat sektörlerinin daha fazla gelişmesini desteklemeye ve dijital ekonomi, sağlık, yeşil ve düşük karbon sektörleri gibi gelişmekte olan sektörlerde iş birliğini genişletmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
Daha önce de borçlarından vazgeçmişti
Çin’in 2000-2019 yıllarını kapsayacak şekilde daha önce de Afrika ülkelerinden 3,4 milyar dolardan fazla alacağından vazgeçtiği hatırlatıldı.
Çin’in son kararının ardından Batılı hükümetler Çin’in “borç tuzağı diplomasisi” kullandığı yönünde suçlamalarda bulunuyorlar.
Çin Dışişleri Bakanı Wang eleştiriler hakkında, Batı’nın “sıfır toplamlı Soğuk Savaş zihniyetini” kınadığını belirterek, Afrika ile tüm taraflar için “kazan-kazan sonuçları” getiren iş birliğine dayalı bir modelin ortaya konulduğunu dile getirdi.
Wang uluslararası adaletin korunması gerektiğini belirterek, “Çeşitli hegemonik ve zorbalık uygulamaları karşısında, Çin ve Afrika omuz omuza omuz durdu” yorumunu yaptı.
IMF fonları Afrika’ya yönlendirilebilir
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin’in Uluslararası Para Fonu‘ndaki (IMF) rezervlerinin 10 milyar dolarını Afrika’ya yönlendirmeyi planladıklarını açıkladı.
Dünya Bankası’na göre, yoksul ülkelere borç verme uygulamaları nedeniyle eleştirilen Çin, dünyanın en yoksul ülkelerinin borçlarının neredeyse yüzde 40’ının sahibi.
Wang, Çin’in yoksul ve orta gelirli ülkelere yardım etmek için kurulan fonlar aracılığıyla 10 milyar dolarlık rezervi Afrika’ya yönlendirmek için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
‘Çin’in borç tuzağı efsane’
The Atlantic‘te yayımlanan bir analizde Çin’in alacaklarından bir süre sonra vazgeçme pratiğinin, ilişkide olduğu ülkeyle etkileşimini güçlendirdiği belirtildi. Çin’in bu politikasının, Batı açısından anlaşılmaz olabileceği söylendi.
Ancak Çin’in borçlarından vazgeçme politikasının, Çin’in “modern zaman sömürgeciliği” yaptığı yönünde yorumlara da neden olduğu belirtildi. Çin’in bu politikasının özellikle ABD’nin müttefiki olarak görünen “üçüncü dünya ülkelerinin” Çin’e yönelik bakışı büyük çapta değiştirdiği aktarıldı.