Tarihi eserlerin yüzde 90’ı depolarda

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, müdürlük bünyesindeki 504 müzede söz konusu eserlerin sadece yüzde 10’unun sergilendiğini belirtirken, ”Bizim müzecilik kültürümüz ve arkeolojik çalışmalarımız biraz geç başlamıştır” diye konuştu.

Büyük bir tarihi eser zenginliğine sahip olan Türkiye’de tüm bu zenginliklerin müzelerde tam olarak sergilenmediği ortaya çıktı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, 2020 itibarıyla envantere kayıtlı eser sayısının 3,5 milyona yakın olduğunu söyledi. Müzelere kayıtlı eserlerin yüzde 90’ının depolarda muhafaza edildiğini belirten Coşkun, sergilenen eserlerin ise sadece yüzde 10 olduğunu kaydetti.

300 ÖZEL MÜZE VAR

Coşkun, müdürlük bünyesinde bulunan 504 müzenin; arkeoloji ve etnografya, tarih, tematik, kent, anıt müzeler ile önemli ve ünlü kişilere ait ev müzeler olarak çeşitlilik gösterdiğini söyledi. 2002 yılında 183 müze ve bağlı birim ile 130 düzenlenmiş ören yeri sayısının 2021’de 204’e yükseldiğini kaydeden Coşkun, bakanlık denetiminde olan özel müze sayısının 2005’te 94 iken 2021’de 300 olduğunu açıkladı.

BİNLERCESİ DAHA GELİYOR

Anadolu’nun, dünyanın en kadim topraklarından olduğunu vurgulayan Genel Müdür Yardımcısı Coşkun, “Dünyanın en nitelikli, en özel buluntularına ev sahipliği yaptığımız şüphe götürmez gerçek ancak bizim müzecilik kültürümüz ve arkeolojik çalışmalarımız biraz geç başlamıştır. Müzelere her yıl arkeolojik kazılarda çıkan, hibe edilen, vatandaş tarafından yapılan ihbarlarla çıkarılan binlerce eser geliyor” şeklinde konuştu.



Bu Yazıya Tepki Ver