Tarihte ikinci İLKSAN skandalı

egitimilksan2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sendikalar, öğretmenlerin hakkını korumak yerine İLKSAN’a hâkim olma mücadelesi veriyor. Bunu yaparken de üyelerinin aidatları sayesinde İLKSAN’dan daha güçlü bir ekonomik yapıya kavuştular

Konuya “İLKSAN nedir?” ile başlayalım. İLKSAN, üyelerine, sosyal yardım amacı ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 1943 tarihli özel kanunla kurulmuş bir sosyal güvenlik kurumu. Son 10 yılda 169 bin 961 üyesine 1 milyar 438 milyon 372 bin 218 TL sosyal yardım yaptı. Hafta sonu yurt genelinde İLKSAN ilçe temsilciliği seçimleri yapıldı. 25 Eylül’de İl Temsilciliği Seçimleri gerçekleşecek.

Seçim sonuçlarına müteakip 9. Dönem İLKSAN Temsilciler Kurulu belirlenecek. Buraya kadar rutin haber. Özel haber şu: Seçimlerde Eğitim Bir Sen ile Türk Eğitim Sen yarıştı. İLKSAN’ın yönetimi Türk Eğitim Sen’de. Sendika, İLKSAN’ı çok iyi yönettiğini, üyelerinin haklarını koruduğunu, kimseye yedirip içirmediğini, peşkeş çekmediğini ve çektirmeyeceğini anlattı.

Eğitim Bir Sen, İLKSAN seçimlerinde muhalefet rolü oynadı. İLKSAN’ın ne kadar kötü yönetildiğinden, aidatları çarçur ettiğinden, otel ve turizm işletmeciliği yaptığından, üyelerine bankalardan daha pahalı kredi verdiğinden dem vurdular. Sendikalar, öğretmenlerin hakkını korumak yerine birbirleriyle çatışıyorlar. Topladıkları aidatlarla da ekonomik olarak İLKSAN ile yarışır hale geldiler.

Hayvanların kanunu var öğretmenlere o da yok

Sendikalar, İLKSAN’ı ele geçirmek için sandıkta birbirleriyle yarışırken TBMM’de hayvan haklarıyla ilgili kanuna son şekli veriliyor. Doğru da yapılıyor, hayvan hakları kanununa ihtiyacımız var. Öğretmenlerin de kanuna ihtiyacı var. Öğretmenlerin sosyal, ekonomik ve huzur haklarını; çalışma sorumluluklarını düzenleyen bir kanun yok. Sendikacılar da öğretmenlerin hakkını savunmak yerine İLKSAN ile zaman geçiriyor.



Sendika yöneticileri ne kadar maaş alıyor?

Eğitim Bir Sen ile Türk Eğitim Sen yönetiminde olmak kârlı bir iş. Memurlar, “Bir öğretmen maaşının 3, 4 hatta 5 katı maaş alıyorlar. Sendikal faaliyetlerde yaptıkları harcamalar, yemeler, yedirmeler; içmeler, içirmeler; yatmalar, kalkmalar bu rakamlara dahil değil. O giderler; yolluk, yevmiye, harcırah adı altında ayrıca sendika kasasından ödeniyor” yorumu yapıyor.

  1. İLKSAN skandalı nedir?

Ekonomik sıkıntıda olan Tercüman Gazetesi’nin 1993’teki sahibi Kemal Ilıcak; Sedat Çolak’ın sahibi bulunduğu AY-BA İnşaat’a ait arazinin 120 milyar liraya alınıp, İLKSAN’a 346 milyar liraya satılmasından sorumlu tutuldu. Bu olay kamuoyuna yansıyınca, Kemal Ilıcak beyin kanaması geçirerek 9 Nisan 1993’te hayatını kaybetti.

Bu Yazıya Tepki Ver