CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, koronavirüs tedavisinde uygulanan tartışmalı ilacı Meclis gündemine taşıdı.
Türkiye’de koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçlar salgının başından beri tartışma konusu oldu. Salgında bir yıla yakın dönem kullanılan ve kalpte rahatsızlık yarattığı iddia edilen hidroksiklorokin, uzmanların tepkilerinin ardından tedavi rehberinden çıkarıldı. Ancak virüse karşı etkisiz olduğu söylenen ve karaciğeri yorduğu belirtilen Favipiravir ilacının kullanımına devam edildi. Sekiz gündüz sekiz gece alınan ilacın kullanım şeklinde de zaman zaman değişikliğe gidildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de Türkiye’de değişen ve etkisiz kalmasıyla eleştirilen bu ilaç tedavisini Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren İlgezdi, “Bugüne kadar kaç kez ilaç protokolünde değişikliğe gidildi? Covid-19 tanısı konmuş ilaç kullanmayan kişi sayısı nedir? İlaçlardan kaç kutu satın alındı” sorularını yöneltti. Koca, protokoldeki değişiklerle ilgili soruya “Bilimsel çalışmalar takip edilerek gerekli görüldükçe Bilimsel Danışma Kurulu tarafından güncellenmektedir” yanıtını verirken “Bakanlığımız depolarında yeterli miktarda ilaç bulunmaktadır” dedi. İlaç kullanmayan kişi sayısını paylaşmayan Koca, ilaçların yan etkisi nedeniyle kaç kişinin yaşamını yitirdiğini de açıklamadı.
‘Hidroksiklorokin siteden çıkarılmamış’
Koca’nın yanıtını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “Bakanlığın ‘yeterli’ görmesi için daha kaç kişinin Covid’den ölmesi gerekiyor?” dedi. “Can kayıpları her geçen gün katlanarak artıyor. Buna karşın Sağlık Bakanlığı’nın bürokratları ciddiyetsiz davranıyor” diyen İlgezdi, “Yoğun bakımlarda yer bulmak git gide zorlaşıyor. Ölümleri en aza indirebilmek için elimizde yeterli ve güvenilir veri yok. Şeffaflıktan uzak olan yöneten anlayış bir başarıya değil, göz göre göre bir başarısızlığa imza atıyor” ifadelerini kullandı. Bakan Koca’yı ciddiyete çağran İlgezdi, Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinin bile alınan kararlara göre güncellenmediğine dikkat çekerek, “Önergeye verilen yanıttaki tedavi protokolü için atıf yapılan resmi internet sitesinde, 8 Mayıs’ta kullanımı yasaklanan hidroksiklorokin halen yer almakta. Bu yönetim tarzı ciddiyet ile bağdaşmıyor” tepkisini gösterdi.