Kuzey Yarım Küre’nin neredeyse tüm sularını saran gerilimin çatışmaya dönme ihtimali bile uyku kaçırıyor. İngiliz Donanması’na ait HMS Defender’a uyarı atışı yapan ve “Provokasyon olursa hedefi de vururuz” imasında bulunan Rusya, Odessa açıklarında yarın (28 Haziran) başlayacak Deniz Esintisi tatbikatından büyük rahatsızlık duyuyor…
Hem Rusya’da hem de NATO bloğunda son aylarda gözlenen aşırı hareketlilik tehlikeli bir noktaya doğru ilerliyor… NATO’nun her hamlesine karşılık veren Rusya, bu sayede hem dünyanın hiçbir noktasında hakimiyeti ‘karşı taraf’a bırakmaya niyeti olmadığını hem de NATO-Ukrayna yakınlaşmasından duyduğu rahatsızlığı fiilen ortaya koyuyor. Hatta zaman zaman diplomatik dilin ötesinde sert bir üslup kullanmaktan ya da hamle yapmaktan geri durmuyor. Daha önce ABD ve NATO’dan Karadeniz’deki eylemleri durdurmasını isteyen, hafta ortasında da karasularını 3 mil ihlal ettiği iddiasıyla İngiliz Donanması’na ait HMS Defender isimli savaş gemisinin rotasına uyarı atışı yapan Rusya, provokatif bir eylemle karşılaşması durumunda hedefi de vurabileceğini açıkça ilan etti.
ABD DONANMASI TEYAKKUZDA
Odessa (Ukrayna) açıklarında yarın (28 Haziran) başlayacak Deniz Esintisi (Sea Breeze) tatbikatından büyük rahatsızlık duyan Moskova yönetimi, NATO’nun hamlelerine sadece Karadeniz’de değil, Pasifik Okyanusu ve Akdeniz’de de karşılık veriyor. Geçen hafta savaş jetleri ile desteklenen bir Rus filosu, Hawaii (ABD) karasularına 55 mil mesafeye kadar sokulmuş ve ABD Donanması teyakkuza neden olmuştu. Uçak gemisi USS Carl Vinson ile USS Dewey isimli savaş gemisi Hawaii yakınlarına sevk edilmişti. Hawaii açıklarındaki gerilim ve İngiliz HMS Defender’a yapılan uyarı atışı ile çatışmanın eşiğinden dönüldü ancak bundan sonra neler olacağını kestirmek gerçekten zor. Hele de Kuzey Yarım Küre’nin hemen hemen tüm sularında tehlikeli yakınlaşmalar sürerken…
Boris Johnson’ın ‘bağlılık’ gösterisi
Yüksek tansiyonun başrol oyuncularından İngiltere’nin Başbakanı Boris Johnson, “Küresel Britanya” kavramına bağlılığını kanıtlamak adına geçtiğimiz günlerde 40 uçak taşıma kapasitesine sahip HMS Queen Elizabeth’i Akdeniz’e gönderdi. Ancak ihtişamlı geminin kaptanı Steve Moorhouse, Suriye’deki Rus askeri varlığı nedeniyle Akdeniz’in sıkışık ve tartışmalı hale gelmesinden şikâyet etmişti. Queen Elizabeth’in Akdeniz’e açılmasının bir nedeni de Kraliyet Donanması’nın Avrupa’nın en büyük deniz gücü olduğunu sergilenme arzusuydu.
Rusya, Kırım’ın ilhakını onaylatıyor
İngiltere Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nden albay rütbesinde emekli olan deniz güvenliği uzmanı Mark Gray, Karadeniz’de geçen hafta yaşanan gerginliği Reuters’a değerlendirdi. Gray, “Bence Rusya’nın Kırım konusundaki kararlılığı test edildi. Moskova’nın Karadeniz’deki iddiaları ile Pekin’in Güney Çin Denizi’ndeki tavrı benzeşiyor. Rusya sahada kendi gerçeklerini ortaya koymaya ve itibar kazanmaya çalışıyor. Kırım’ın ilhakını da fiilen dünyaya onaylatıyor. Ancak tepkisi olağanüstü sert ve diplomatik değil” açıklamasını yaptı.
32 ülkeden beş bin asker katılacak
ABD 6. Filosu’nun da dahil olacağı Deniz Esintisi tatbikatı 10 Temmuz’a kadar devam edecek. Operasyonel uyumluluğu artırmayı hedeflediği belirtilen tatbikatta 6 kıtadan 32 ülke, 5 bin asker, 32 gemi, 40 uçak, 18 özel operasyon ve dalış timi yer alacak. Deniz Esintisi, ülke sayısı bakımından tarihin en geniş katılımlı tatbikatı olacak. Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, NATO’nun bu vesileyle Ukrayna’ya modern silah ve mühimmat tedarik edeceğini öne sürerek, tatbikatı yakından takip edeceklerini duyurdu.