Temiz kal ama, çok kafaya takma

saglikmanset
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınlarda daha sık görülen takıntı hastalığına, salgın döneminde artan temizlik alışkanlıklarının abartılı derecede titizliğe dönüşmesi de yol açabiliyor

PANDEMİ döneminde artan temizlik alışkanlıkları obsesyon yani takıntıya dönüşebilir. Abartı derecesinde titizlik veya bazı düşüncelere aşırı odaklanma, takıntı hastalığının habercisi olabilir. Genetik faktörler, beynin işlevlerinde bozulma, çocukluk çağındaki travmalar da bu hastalıkta rol oynayabiliyor. Takıntılı düşünceler, yoğun şekilde gündelik ve duygusal yaşamda kısıtlamalara neden oluyorsa tedavi edilmelidir. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalıkta en çok aşırı temizlik ve simetri-düzen çabası, obsesyonların verdiği sıkıntıyı azaltmak için yapılan mantıksız hareketlerdir.

KİRLENME KORKUSU

TAKINTI hastalığının belirtilerinden kirlenme korkusunun oluşturduğu sıkıntıyı azaltmak veya yok saymak için gereğinden çok daha sık el yıkama ritüeli ortaya çıkabilir. Kültürel sebeplerle şikâyetlerini paylaşmakta zorlanan kişilerin, bunun bir hastalık olduğunu anlamaları uzun sürebilir. Takıntının tedavisi ise ilaç ve psikoterapi ile yapılır. Ayrıca toplumda psikiyatrik tedavilerin sürekli uyku yaptığı, iş göremez hale getirdiği gibi yanıltıcı ön yargılılar tedaviye başvurma sürecini uzatır.

Bu Yazıya Tepki Ver