Thodex’in kurucusu “Kripto tosun” Faruk Fatih Özer, Türkiye’de

Faruk Fatih Özer
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arnavutluk tarafından iadesine karar verilen kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, Türk İnterpol yetkilileri tarafından teslim alındı ve Türkiye’ye getirildi. Faruk Fatih Özer, İstanbul Havalimanı’nda görüntülendi.

Kayıtlara, 2021 yılının en büyük kripto suçu olarak geçen Thodex vurgununun bir numaralı ismi Faruk Fatih Özer, 400 bine yakın kişinin 2 milyar dolardan fazla parasını dolandırmıştı. 

Nisan 2021’de şirketi hakkında yapılan suç duyuruları üzerine şirketinin 390 bin üyesinden 2 milyar dolar para toplayarak kaçtığı gerekçesiyle “nitelikli dolandırıcılık” suçundan soruşturma başlatılmıştı.

Blok zincir teknolojisi içerisindeki faaliyetler için veri analizi yapan bir şirket olan Chainalysis 2021 yılı kripto suçları raporunu yayınladı. Buna göre, dünya üzerinde kripto varlıklar kullanılarak işlenen en büyük suç Türkiye’de gerçekleştirilen Thodex dolandırıcılığı oldu. 

ÖZER GEÇEN YIL ARNAVUTLUK’TA YAKALANMIŞTI

Hakkında açılan dava kapsamında kırmızı bültenle aranan Özer, 30 Ağustos 2022’de Arnavutluk’ta yakalanmıştı.

Elbasan Asliye Mahkemesinin, 2 Eylül 2022’de Özer’in tutukluluğunun devamına yönelik verdiği karar da 14 Eylül’de Özer’in avukatlarınca temyize götürülmüştü.



Dıraç Temyiz Mahkemesi de 20 Eylül’de Özer’in tutukluluğuna yönelik kararı onamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Arnavutluk’taki mahkeme sürecinin ardından Özer’in Türkiye’ye iade edileceğini açıklamıştı.

ÖZER 7 ARALIK’TA KARARI TEMYİZE GÖTÜRMÜŞTÜ

Elbasan Asliye Mahkemesi, 17 Kasım 2022’deki duruşmada, Elbasan Savcılığının “Özer’in Türkiye’ye iade edilmesine izin verilmesi” yönündeki talebinin kabul edildiğini bildirmişti.

Özer ise 7 Aralık’ta bu kararı temyize götürmüştü.

Bu karara ilişkin Dıraç Temyiz Mahkemesindeki duruşma, 16, 20, 27 ve 30 Aralık 2022’de görülmüştü. Dıraç Temyiz Mahkemesi, 30 Aralık’taki duruşmada Özer’in Türkiye’ye iade edilmesine ilişkin kararı onaylamıştı.

HANGİ ÜNLÜLER REKLAMINDA OYNADI

Thodex’ten kripto para satın alarak mağdur olduğunu öne süren bazı mağdurlar da reklamını yaparak güven duymalarına neden oldukları gerekçesiyle kimi ünlüler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Bunun üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının 17 kişi hakkında “dolandırıcılık suçuna iştirak” ettikleri iddiasıyla yürüttüğü soruşturma takipsizlikle sonuçlanmıştı.

Thodex’in lüks araçlarla reklamını yapan Pınar Deniz, Mine Tugay, Bahar Şahin, Simge Sağın, Özge Ulusoy, Selin Şekerci, Pelin Karahan, Zeynep Tuğçe Bayat, Gökçe Bahadır, Gaye Turgut Evin, Eda Ece, Barış Kılıç, Edis, Gökçe Yıldız, Necip Memili ve Melisa Döngel’in insanlara güven duygusu vermeleri üzerine bu platforma yatırım yapıldığı anlatıldı.

Suç duyurusunda, yine ekonomist Ercan Öz’ün Thodex’e destek vermesinin de birçok kişinin bu firmaya yatırım yapmasına neden olduğu ifade edilmişti.

Kararda, adı geçen kişilerin, Thodex’in reklam filminde oynamalarının dışında başka bir bağlarının olmadığı vurgulanarak, bu kişilerin firmanın reklam filminde yer almaları şeklindeki eylemlerinin tek başına suç unsuru niteliğinde olmadığı belirtilmişti.

SUÇLAMALAR

Faruk Fatih Özer hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme”, “bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı”, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından 40 bin 562 yıla kadar hapsi isteniyor.

Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Özer’in iadesini istemişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, Arnavutluk Adalet Bakanı Ulsi Manja ile telefonda görüşmüş, iade konusu ele alınmıştı.

Arnavutluk adli makamlarının Özer’in Türkiye’ye iade edilmesine yönelik kararı ise, yüksek mahkemelerce geçen günlerde onaylanmıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver