Titanik ‘ten kurtulan çılgın Türk’ün projesi

TİTANİK3
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyük faciayı kıl payı atlatan Dr. Besim Ömer Akalın’a ait sağlık ve havacılık tarihine ışık tutan eser, bir asır aradan sonra okuyucularla buluşacak.

Bin 514 kişinin hayatını kaybettiği 15 Nisan 1912’deki Titanik faciasından kurtulan Dr. Besim Ömer Akalın’a ait “Sıhhıye-i Askeriye ve Umumiyede Tayyarelerden Edilecek İstifade” isimli eser, bir asır sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl tarafından günümüz Türkçesi ile yayımlandı. Osmanlı delegesi olarak Washington’daki bir konferansa gitmek için Titanik ile yolculuk yapmaya karar veren ve hava şartlarından dolayı gemiyi kaçıran Besim Ömer Paşa, büyük felaketten şans eseri kurtuldu. Sonraları bileti olduğu halde gemiye binmeyen tek yolcu olarak kendisinden ‘yeryüzünün en talihli insanı’ diye bahsetti.

MİLLETVEKİLLİĞİ DE YAPTI

Osmanlı Devleti’nin son döneminde tıp alanında yaptığı büyük çalışmalarla tanınan ve Cumhuriyet’in ilanından sonra iki kez Bilecik Mebusu olarak Meclis’e giren Dr. Besim Ömer Akalın’ın, sağlık ve havacılık tarihine ışık tutan ilk eser özelliğini taşıyan kitabında, Osmanlı döneminde hayata geçirilmesi planlanan ancak savaş ve ekonomik koşullar nedeniyle bir türlü gerçekleştirilemeyen havadan hasta nakline ilişkin proje ve bilgiler de yer alıyor.



‘Genç kuşaklara aktarılmalı’

PROF. Dr. Erdöl, çalışmasını ve Besim Ömer’in o dönemdeki vizyonunu anlattı: “Eser, bir asır önce kaleme alınsa da unutulup gitmiş. Fransızların 1. Dünya Savaşı’nda havadan hasta ve yaralı taşıdıklarını görünce bundan çok etkilenen Besim Ömer Bey, havadan hasta nakli projesinin mutlaka hayata geçirilmesi için girişimlere başlıyor. Ancak sonuç alınamayınca 1924’te bu eseri kaleme alıyor. Bir uçuş hekimi olarak Besim Ömer’in envanterini tararken dikkatimi çeken 100 sayfalık bu eserin hemen genç kuşaklara aktarılması gerektiğine inandım. O, 100 yıl önce havadan hasta naklinin önemini görmüş bir Türk doktoru.”

Bu Yazıya Tepki Ver