TOMA’lar sonunda devreye sokuldu

toma
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emniyet Genel Müdürlüğü, Antalya ve Muğla’daki yangın söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye 112 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) sevk etti.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, orman yangınlarının etkili olmaya başladığı ilk anlardan itibaren Emniyet Genel Müdürlüğünce, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere diğer illerden Antalya ve Muğla’ya 112 TOMA gönderildi. Araçlar her iki ildeki orman yangınlarını söndürme çalışmalarına destek veriyor. Öte yandan, diğer illerde çıkan orman yangınlarında ise o ildeki görevli TOMA’lar kullanılıyor. Yangın çıkması muhtemel illerde de söz konusu araçlar müdahaleye hazır bekletiliyor. Geçtiğimiz günlerde çıkan yangınlarda TOMA’ların neden kullanılmadığına dair çok sayıda paylaşım yapılmıştı.

TOMALARIN ÖZELLİKLERİ

TOMA 6.000 litre su, 80 litre köpük, 60 litre boya, 60 litrelik de gaz tankı var. Tomada istendiği zaman boya, gaz ve suyu karıştırıp aynı anda sıkabiliyor. TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı), güvenlik güçlerinin gereksinimlerini karşılamak için Nurol Makina, Katmerciler ve Moğol Makina, BMC, Volkan İtfaiye gibi pek çok firma tarafından üretilen zırhlı bir su topudur. İç güvenliği sağlamada ve toplumsal olayların bastırılması ve kontrol altına alınmasında çok etkin bir araç olup Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere Azerbaycan, Libya, Zimbabve, Gürcistan, Kazakistan gibi birçok ülkede güvenlik güçleri tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Tomalar neden yok?

Orman yangınlarının artmasının ardından TOMA’ların devrede olup olmadığı tartışma konusu olmuştu. Evleri yanan vatandaşlar TOMA’lar neden yok diye sormuştu.



Bu Yazıya Tepki Ver