16 ay önce bakıma alınan Trabzon Havalimanı pistinde bilinmeyen bir nedenle çatlak oluştu. Seferler Ordu-Giresun Havaalanı’na yönlendirildi. Gece yarısı çalışma tamamlandı pist tekrar uçuşa açıldı. Karadeniz bölgesindeki uçuş trafiğinde önemli bir yük üstlenen Trabzon havalimanı uçuşa kapatıldı. Trabzon Havalimanı pistinin deniz dalga erozyonu ve pist yamacı kitle kayma tehdidi altında olduğu konusunda, 3 yıl önce uyarı yapıldığı öğrenildi.
Karadeniz kıyısına paralel olarak uzanan pistte fark edilen küçük çaptaki çatlak nedeniyle inceleme başlatan yetkililer, uçak seferlerini tedbir amaçlı iptal etti. Trabzon’dan yapılacak uçuşlarda aksama yaşandı, yolcular otobüslerle Ordu – Giresun Havalimanı’na taşındı. Varış noktası Trabzon Havalimanı olan uçaklar da Ordu-Giresun’a yönlendirildi.
Son olarak 23 Nisan 2020’de uçuşa kapatılıp bakıma alınan pistin doğu kısmında jeneratörlerle aydınlatılan alanda asfalt döküm işlemi yapıldı. Onarımın tamamlanmasının ardından havalimanının gece saatlerinde açılmasının planlandığı açıklandı.
3 YIL ÖNCE UYARILDI
Türkiye’nin trafikler yönünde en önemli havalimanları arasında yer alan ve yılda binlerce kez uçağın iniş kalkış yaptığı Karadeniz kıyısındaki Trabzon Havalimanı pisti, deniz dalga erozyonu ve pist yamacı kitle kayma tehdidi altında olduğu uyarısı tam 3 sene önce yapılmıştı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, 2 bin 640 metre uzunluğundaki pistin batısından doğusuna doğru deniz dalga erozyonu ve pist yamacı kitle kayması tehdidi altında olduğunu belirterek tehlikeli jeolojik özelliğin giderilmesi gerektiğini söylemişti.
Havalimanın üzerinde bulunduğu taraçanın jeolojik özellikleri uçuş güvenliğini tehdit eder hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Bektaş şunları söylemişti:
“Pistin en doğu ucu, en tehlikeli en riskli bölgedir. Bu alanda geçenlerde bir uçak kazası yaşandı, uçak pistten çıktı ve taraçanın denize bakan yamacında asılı kaldı. Bu kazada pilotaj hatası yada motor arızası yanı sıra bana göre pistin emniyet alanının dar olması da önemli bir neden olmuştur. Bunun en önemli nedeni de taraçanın Karadeniz’in deniz erozyonundan muazzam şekilde etkilenmesidir. Karadeniz yılda 3 milimetre yükselmekte ve hırçın dalgalar özellikle kış aylarında taraçanın alt kısımlarını sürekli oymaktadır. Üstte asılı kalan malzemeler de gravite etkisiyle aşağıya doğru kaymakta, böylelikle piste doğru bir aşınma, bir erozyon söz konusudur. Buda pistin daralmasına sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla bu bölgede yani pistin doğu kısmında muhakkak suretle Karadeniz’in kıyı erozyonunu önleyici dalgakıranlar veya duvarların yapılması şarttır.”
Bugün gelinen noktada büyük bir felaketten kıl payı dönüldü. Pistteki çatlak fark edilerek hemen müdahale edildi.
THY’DEN AÇIKLAMA
Trabzon Havalimanı’ndaki çalışma nedeniyle Türk Hava Yolları’ndan (THY) da uçuşlara ilişkin bilgi paylaşıldı. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Trabzon Havalimanı pistinde oluşan hasar nedeniyle iniş ve kalkışlar geçici olarak durduruldu. Trabzon seferini yapan uçaklar Ordu-Giresun Havalimanı’na yönlendiriliyor. Havalimanının ilk etapta saat 23.45’e kadar kapalı olacağı notamlandı. Trabzon için havada bulunan 2 uçağımız Ordu Giresun Havalimanı’na divert ediyor.”
3 SAAT SONRA UÇUŞA AÇILDI
Pistte yapılan onarım çalışmasının gece yarısı tamamlandığı duyuruldu. Havalimanı 3 saatin ardından yeniden uçuşlara açıldı.