Tüketici bozuk gıdayı şikayet etmiyor !

zabıta-denetim

Sabri Ülker Vakfı’nın pandemi sonrası değişen gıda tüketim alışkanlıklarına yönelik araştırmasına göre çoğunluğun gıda güvenliği bilgisi yok. Gıda alırken son kullanma tarihine bakılıyor ama tüketicinin yüzde 62,1’i bozuk gıdaları şikâyet etmiyor.

Dünya gazetesinden Yasemin Salih imzalı habere göre, “Pandemi Sonrası Yeniden Şekillenen Gıda Tüketim Alışkanlıkları Araştırması” farklı bölgelerdeki 12 ilden 2 bin 400 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol’un liderliğinde hazırlanan araştırma raporu, tüketicilerin yüzde 66,1’inin gıda güvenliği kavramını hiç duymadığını ortaya koydu. Araştırmaya göre bu konuda bilgiyi TV ve radyo yayınlarından aldığını söyleyenlerin oranı yüzde 70,1. Sadece yüzde 18,6’lık kısım uzmanlardan bilgi alıyor.

Erol’un verdiği bilgilere göre tüketiciler gıda kontrollerinin yeterince iyi yapılmadığını düşünüyor. Her 10 katılımcıdan 7’sinin bu görüşte olduğunu aktaran Erol, her 10 katılımcıdan 3’ünün de bozuk gıdalarla karşılaştığını, ancak bunu yetkililere şikâyet etmediğini belirtiyor. Erol, “Bunun nedenini sorduğumuzda katılımcıların yüzde 62,1’i ‘uğraşmak istemiyorum’ dedi. Yüzde 62,7’lik kesime göre şikâyet etseler de yaptırımlar, cezalar yeterli değil. Tüketicilerin yüzde 48,3’ü denetim için mevzuatta eksiklikler olduğunu düşünüyor. Bu konuda hem kamu otoritesi yaptığı kontrol ve denetimlere ilişkin çalışma sonuçlarını toplumla paylaşmalı hem de gıda güvenliği alanında öne çıkan bilim insanları tüketiciyi doğru bilgilerle aydınlatmalı” diye konuştu.