Bir yıldız daha kaydı

1627717768100-ned
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oyuncu, yönetmen ve seslendirme sanatçısı Nedret Güvenç, sabaha karşı uykusunda hayatını kaybetti. Acı haberi duyuran tiyatrocu Nedim Saban, “Yangın acılarımız katlandı. Tiyatromuzun çınarı Nedret Güvenç’i kaybettik” diyerek üzüntüsünü dile getirdi

Türk sinemasının efsane isimlerinden Nedret Güvenç sabaha karşı uykusunda vefat etti. Sinemanın ve tiyatronun usta ismi sanat hayatı boyunca birçok ödülün sahibi oldu. Birbirinden önemli projelerde yar alan Güvenç 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

Usta sanatçının ölümü kısa sürede sosyal medyada yayılırken ünlü isimlerden de peş peşe paylaşımlar geldi. Güvenç’in ölümüyle yasa boğulan ünlü isimler, sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparak duygularını anlattı. Onlardan biri de Çiçek Dilligil oldu. Dilligil paylaştığı mesajda şu ifadelere ver verdi:

“Babamın bayrağı taşıyan en tutkulu öğrencisi, annemin sırdaşı, omuzdaşı, 26 yıllık Avni Dilligil Ödüllerinin sırtlanıcısı, nikah şahidim, ustam, Nedret teyzem.. Türk Tiyatrosu yazar, yönetmen, oyuncu, hoca kısaca çok önemli bir tiyatro insanı ile vedalaşıyor. Tiyatronun divası…”

SOSYAL MEDYADAN MESAJ YAĞDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güvenç’in vefatının ardından “Tiyatro ve sinemamızın duayenlerinden Nedret Güvenç’in vefatını üzüntüyle öğrendik. Merhumeye Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyoruz.” mesajını sosyal medya hesaplarından paylaştı.



Film Sanayi ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfından (FİLM-SAN) yapılan açıklamada, “Türk tiyatrosunun ve sinemasının usta oyuncularından Nedret Güvenç’i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

İstanbul Şehir Tiyatroları da sosyal medya hesabından “Tiyatromuzun, Türk tiyatrosu ve sinemasının duayen isimlerinden Nedret Güvenç’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesinin, dostlarının ve tüm tiyatro camiasının başı sağ olsun.” açıklamasını yaptı.

NEDRET GÜVENÇ’İN ÖZ GEÇMİŞİ

İzmir’de 5 Eylül 1930’da dünyaya gelen usta oyuncu, ilk ve ortaöğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarında şan ve piyano bölümlerini bitirdi.

İlk olarak İzmir Şehir Tiyatrosu’nda 1948’de “Kadınlar Terzihanesi” isimli oyunla sahneye çıkan Güvenç, İzmir Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca İstanbul’a taşındı ve İstanbul Şehir Tiyatroları’na katıldı.

Nedret Güvenç, 1950’de de “Yüzbaşı Tahsin” fil­miyle sinemaya adım attı. Sanat hayatı boyunca 300’den fazla filmde rol alan ünlü oyuncu, bir­çok yabancı filmin seslendirmesinde de çalıştı.

1959-1960 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosunda da konuk oyuncu olarak sahneye çıkan sanatçı, sonrasında tekrar İstanbul’a döndü. 1974’te “En Büyük Kumar”, daha sonra “Bernarda Alba’nın Evi” oyununun yönetmenliğini üstlendi.

Güvenç, 1995’te İstanbul Şehir Tiyatrolarından emekli olduktan sonra “Tiyatro İstanbul” bünyesine katıldı. Sayısız tiyatro oyununda da başrol oynayan ve bu dalda pek çok ödül alan Güvenç’e 1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Devlet Sanatçısı” unvanı verildi.
Ayrıca Türkiye’nin 2009 Dünya Tiyatro Günü bildirisini Nedret Güvenç yazdı.

Bu Yazıya Tepki Ver