“Türkiye Ortadoğu ile ilgili talimatları dinlemeyi reddetmekle ve uluslararası askeri ticaret pazarında Rusya ile yakın ilişkiler kuruyor ve zaman zaman Batı’nın başına bela oluyor. Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler yeniden bir balayına dönebilir”
Oriental Morning Post’un çevrimiçi haber sitesi The Paper, “Biden’ı yine memnun etmediler: Rusya düzenli bir müşteri kazandı – Türkiye yeniden S-400 alıyor” başlıklı makalede şu görüşleri savundu: “Önemli bir NATO üyesi olan Türkiye’nin davranışı olağandışıdır. Ortadoğu ile ilgili talimatları dinlemeyi reddetmekle ve uluslararası askeri ticaret pazarında Rusya ile yakın ilişkiler kuruyor ve zaman zaman Batı’nın başına bela oluyor.
RUSYA’NIN HAYRANI
Rosoboronexport CEO’su Alexander Mikheev, Rusya’nın yakında Türkiye’ye S-400 uçaksavar füze sistemleri tedariki için bir sözleşme imzalayacağını söyledi. Görünüşe göre Türkiye, Rus askeri teknolojisinin büyük bir hayranı haline geldi. Bu nedenle, Recep Tayyip Erdoğan, Kırım’ın kontrolünü yeniden sağlama konusunda Ukrayna’ya desteğini açıkladıktan sonra, Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler yeniden bir balayına dönebilir.
İKİNCİ ASKERİ GÜÇ
Yüksek savunma kabiliyeti ve Karadeniz’den tek çıkış sağlayan avantajlı stratejik konumu Türkiye’yi NATO’nun ikinci askeri gücü yapmaktadır. Silahlı kuvvetlerini güçlendirmek için ülke aktif olarak ABD’den gelişmiş silahlar satın alıyor. ABD hükümeti, Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasını engellemek için silah ticareti yoluyla Erdoğan’a baskı yapıyor.”
BİR TAŞLA İKİ KUŞ
“Türkiye, Patriot da alacak. Böylece ABD’ye koruma ücretini verecek, Rusya’ya yönelik de bir tehdit belirleyecek.”
The Paper, şu görüşleri savundu: “Türkiye sadece Rus S-400’leri değil, Amerikan Patriotlarını da almayı planlıyor. Geçen yıl Türkiye defalarca Patriot füze sistemlerini konuşlandırmayı planladığını belirtti. Türkiye bu tür eylemlerle bir taşla iki kuş vurabilir. Birincisi, ABD’ye koruma ücretini vermek, NATO’da hâlâ kendi adamı olduğunu teyit etmek. İkincisi, Rus S-400’e ek olarak başka tür silahlar edinebileceğini ve hiçbir şeyin bunu engelleyemeyeceğini belirterek Rusya’ya yönelik bir tehdit belirlemek.
ABD ve Rusya, Türkiye’nin gizli niyetlerini ortaya çıkarsalar bile, Ortadoğu’daki nüfuzu nedeniyle Türkiye ile ilişkilerini kesmeye cesaret edemezler. Bu ülkeyi kendi kamplarına çekmek için Rusya ve Amerika, Türkiye’nin silah ihtiyacını karşılamak için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Türkiye için büyük güçlerle ilişkiler ticaridir. Bir ülke ihtiyacı olan her şeyi aldığında gerçek niyeti hemen ortaya çıkar.”