Türkiye yatırımcılar için güvenli bir liman

cumhurbaskani-erdogan-turkiye-yatirimcilar-icin-16352714_7144_m.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-Amerikan İş Konseyi 13. Türkiye Yatırım Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78’inci Genel Kurulu’na katılmak üzere bulunduğu New York’ta Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK), 13’üncü Türkiye Yatırım Konferansı’nda konuştu. ABD programının son konuşmasında ekonomi mesajları veren Erdoğan, “Türkiye, siyasi istikrarı, eğitimli iş gücü, genç nüfusu, geniş iç pazarı ve bölgesel pazarlara erişimiyle, stratejik konumu ve modern lojistik altyapısıyla uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdürüyor. Bölge ülkeleriyle tesis ettiğimiz yakın diyalog sayesinde bu konumumuzu daha da perçinliyoruz.” dedi.

“TİCARET HACMİNDE YAKALADIĞIMIZ ARTIŞ MEMNUNİYET VERİCİ”

Toplantıyı düzenleyen ve Amerikan iş çevreleriyle bir araya gelmelerine vesile olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’na (DEİK) bağlı, Türk-Amerikan İş Konseyi’ne teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri ile NATO çerçevesinde uzun yıllara dayanan müttefiklik ilişkileri olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD ile ekonomik ve ticari faaliyetlerimiz, ikili ilişkilerimizin önemli bir boyutudur. İkili ticaret hacmimiz son 10 yılda 1 buçuk katına çıktı. ABD geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yaptığımız 2’nci, en fazla ithalat yaptığımız 5’inci ülke oldu. 2022 yılı sonu itibari ile, ikili ticaret hacmimiz yüzde 15’in üzerinde artışla 32 milyar doları geçti. Ticaret hacmimizde yakaladığımız bu artış eğilimi memnuniyet vericidir. Ancak hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktır. Bunun için karşılıklı olarak gayretlerimizi artırmamız gerekiyor. ABD ile ilişkilerimizi siyasi düzlemde ilerletirken, ekonomi alanındaki işbirliğimizi de çeşitlendirmeliyiz. 2 ülke arasında yeni teknolojilerden kritik sektörlere, inovasyondan imalata, yapay zekadan siber güvenliğe büyük bir potansiyel bulunduğunu görüyoruz. Enerji sektörü işbirliğimizi ilerletebileceğimiz bir başka kritik alandır. Türkiye olarak Karadeniz’deki tarihi keşfimizin ardından doğalgaz ve petrol arama ile üretimine yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık” ifadelerini kullandı.