Türkiye’de son dakika : ‘Guslü bozan şeyler’

politikamanset2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkenin en büyük yayın organlarından biri bugün saat 11:14’te imla hatalarıyla dolu “Gusül Abdesti Ne Bozar? Gusülü Bozan Şeyler, Gusül Gerektiren Durumlar Nelerdir?” başlığı ile haber yayınladı.

Başlık şu: “Gusül Abdesti Ne Bozar? Gusülü Bozan Şeyler, Gusül Gerektiren Durumlar Nelerdir?” İmla hataları orijinal metinden… Yayın saati 11.14. Yayınlayan, Türk basınının amiral gemisinin de sahibi bir medya imparatorluğunun bir dünya markasının adını taşıyan haber kanalının internet sitesi… Memlekette işsizlik, terör, koronavirüs, enflasyon başta olmak üzere sayısız sorun varken, bir internet sitesi neden böyle bir haber yapar?

Elbette tıklanmak için… Ancak internet sitesinin tıklanmak için seçtiği konuğu başlığı, Türkiye’nin genel fotoğrafını çekmek için eşsiz bir fırsat doğuruyor. Medyanın Türkiye’nin sorunlara yaklaşımı, bu haberle gözler önüne seriliyor. Medya mensupları, güncel sorunlara odaklanmak yerine tıklanma için başlarını belaya sokmayacak başlıkları tercih ediyor. Sedat Peker’in Youtube’da rekor kıran videoları, medyada görmezden gelindi.

Gazetecilik etiği doğrultusunda Sedat Peker videolarını haber yapanlar ise hedef gösterildi. Bu durum Sedat Peker haberi yerine tıklanma uğruna gusül abdestini bozan şeyleri haberleştiren medya mensuplarını haklı çıkarıyor. Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak Instagram hesabından istifa ettiğinde Türk basınının büyük çoğunluğunu uzun süre bu haberi yayınlayamadı. Halk da zaten siyasetle ilgilenmiyor. Zira onlar da internette en çok gusül abdestini araştırıyor ki adminler gusül abdesti haberi yapıyor.

Türkçe’de “Boy abdesti”

Sözlükte “yıkamak, temizlemek” mânasında masdar ve “yıkanma” anlamında isim olan gusül (gusl) kelimesi terim olarak cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilikten temizlenme niyetiyle bütün vücudu su ile yıkamayı ifade eder. Türkçe’de “boy abdesti” ve bazı bölgelerde halk arasında “büyük abdest” olarak bilinir.



Peki guslü ne bozar?

Guslü gerektiren hallerden cünüplük, meninin cinsî bir zevkle (şehvetle) tenâsül organından çıkmasıyla oluşur. Bunun rüyada veya uyanıkken hâsıl olacak cinsî bir arzudan veya herhangi bir heyecandan ileri gelmesi mümkündür. Bu hallerde ve ayrıca meni gelmese bile cinsî münasebette bulunma durumunda hem erkek hem de kadına gusül farzdır. Uyandığı zaman düşünün azdığını hatırlamadığı halde çamaşırının meni ile kirlendiğini gören kimse de cünüp sayılır. (Kaynak: İslam Ansiklopedisi)

Bu Yazıya Tepki Ver