Türkiye’nin Rus petrolü ithalatı katlandı

petrol
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın Ukrayna operasyonunu başlatmasının ardından, Batı ülkeleri Rusya’ya yönelik petrol ve doğalgaz yaptırımı kararı almıştı. Özellikle Avrupa’nın Rus enerji hammaddelerine bağımlığı kıtada ekonomik krize yol açtı.

Reuters‘in haberine göre, Türkiye Rusya’nın enerji ihracatındaki varlığı Avrupa Birliği’nin yarattığı boşluğu doldurmaya başladı.

Refinitiv verilerine göre, Türkiye’nin Urallar ve Sibirya petrolü de dahil olmak üzere Rusya’dan petrol ithalatı günde 98 bin varilken, bu yıl içerisinde günlük 200 bin varilin üzerine çıktı.

İki katına çıktı

TÜPRAŞ ve Azerbaycan’ın SOCAR şirketine ait STAR rafinerisinin Rusya’dan Urallar ve Sibirya petrolü alımını ciddi şekilde artırdığı bildirildi. Aynı zamanda Kuzey Denizi, Irak ve Batı Afrika petrolü alımlarının ise azalması dikkat çekti.

Verilere göre TÜPRAŞ Ocak-Ağustos arasında Rusya’dan günde yaklaşık 111 bin varil petrol aldı. Geçen sene aynı dönemde günlük 45 bin varil seviyesinde petrol alımı gerçekleşmişti.

SOCAR’ın STAR rafinerisinin de Ocak-Ağustos arasında Rusya’dan günde 900 bin varil aldığı bildirildi. Refinitiv Eikon verilerine göre bu alım geçen yılın döneminde 48 bin varil seviyesinde kalmıştı.



Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir