Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, ABD merkezli Climate Central adlı organizasyonun küresel ısınma ile ilgili hazırladığı yeni çalışmayı değerlendirdi.
Deniz suyu seviyesinin İstanbul’da 2 metre yükselmesinin ancak bu yüzyılın sonunda gerçekleşebileceğini söyleyen Kurnaz, Türkiye için en kötü senaryonun ise kuraklık ve Pakistan, Mısır, Etiyopya gibi ülkelerde yaşanan sıcaklık artışları sonrası Türkiye’nin iki yıl içinde 20-30 milyonu bulacak göç dalgasıyla karşı karşıya kalması olduğunu belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, ABD merkezli Climate Central adlı organizasyonun küresel ısınma ile ilgili hazırladığı çalışmaya göre, en son ‘iklim değişikliği’ haritasında 1 buçuk derecelik ısınma sonucunda 40 yıl içinde İstanbul’un kıyı haritası da değişecek, 3 derecelik kötümser senaryo gerçekleşirse deniz suları sahillerden iki kilometre kadar içeri girecek, başta Dolmabahçe ve Çırağan sarayları olmak üzere birçok yapı ve bölge sular altında kalacak.
Göç dalgası tehdidi
Prof. Dr. Kurnaz, Climate Central’ın hazırladığı yeni çalışma sonuçlarının bilimsel açıdan doğru olmadığına dikkat çekerek, yükselmenin bu yüzyılın sonuna kadar 2 metreyi bulacağını belirtti. En kötü senaryoda ise yükselme yine yüzyılın sonunda 6 metreyi bulacak. Kurnaz’ın asıl dikkat çektiği konu ise Türkiye için kuralık ve sıcak hava artışlarına bağlı 20-30 milyonları bulması, beklenen göç dalgaları.