Türkiye’ye karşı Mısır-Fransa ittifakı

politikamanset1

Mısır Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin bir araştırmasına göre, Türkiye’nin Mali’deki hedefleri Fransız nüfuzuyla çatışsa da Mısır’ın çabaları, Fransa’nın Mali’deki çıkarlarıyla çelişmiyor. El Ezher de devrede!

Dünya Afganistan’ı konuşurken, Mısır ile Fransa, Türkiye’nin Mali’deki artan etkisine yoğunlaştı. Al-Monitor’da George Mikhail, “Mısır, Türkiye’nin Mali’deki etkisine El-Ezher üzerinden karşı çıkıyor” başlıklı makalesinde şu görüşleri dile getirdi: Mısır’ın Batı Afrika ülkesindeki çabaları, Mali’deki Türk etkisinin artmasıyla ortaya çıkıyor. Le Monde, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen yıl Eylül ayındaki 2020 darbesinden bu yana Mali’yi ziyaret eden ilk yabancı yetkili olduğunu yazdı.

DARBEYE DESTEKMİŞ

Le Monde, “Bu ziyaret, Türkiye’nin Fransız çıkarlarına bir saldırı olan darbeye verdiği desteği gösteren bir işarettir” dedi. İsveçli Nordic Monitor, Eylül 2020 tarihli bir raporda, “Çavuşoğlu, hükümetinin politikalarına uygun bir geçiş aşaması kurmak amacıyla Mali’yi ziyaret etti” dedi. Türkiye’nin Mali’deki hedefleri tarihsel olarak oradaki Fransız nüfuzuyla çatışsa da Mısır Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin bir araştırmasında ortaya çıktığı gibi Mısır’ın çabaları Fransa’nın Mali’deki çıkarlarıyla çelişmiyor.

FRANSIZLARIN ARZUSU

Kahire Üniversitesi’nde siyaset bilimleri profesörü ve Malili İmamlar eğitim programında öğretim görevlisi olan Tarek Fahmy, Al-Monitor’a şunları söyledi: “Mısır, Libya’daki Mısır etkisinin, komşu Libya Mali’deki varlığıyla bağlantılı olduğunu anladığı için Mali’deki etkisini güçlendirmeye hevesli. Mali’de ılımlı bir ideolojiyi iletmek Fransızların arzusudur ve ancak El-Ezher gibi köklü bir Mısır kurumu aracılığıyla yapılabilir.” El-Ezher, Türkiye’deki birçok insanın eğitim aldığı bir kurum.

Mısırlı TV’lerin geleceği belirsiz

Amerika’nın Sesi, “İstanbul merkezli Mısırlı muhalif TV kanalları belirsiz bir gelecekle karşı karşıya” başlıklı haber yaptı. Haberde şu ifadeler yer aldı: “Birkaç Mısırlı muhalif televizyon kanalı İstanbul’da bulunuyor ve burada Abdel Fattah al-Sisi liderliğindeki Mısır hükümetini eleştiren programlar yayınlıyorlar. Türkiye, devrik Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin güçlü bir destekçisiydi, ancak Türkiye-Mısır yakınlaşma çabaları devam ederken, muhalif TV kanalları belirsiz bir gelecekle karşı karşıya.”