TÜSİAD Başkanı Turan: “Düşük TL ve ucuz iş gücü ile Türkiye’nin rekabet gücü sürdürülebilir olmaz”

orhan turan
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan“Düşük TL ve ucuz iş gücü ile Türkiye’nin rekabet gücünün sürdürülebilir olabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Bloomberg HT yayınına katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turan, nitelikli insan kaynağı olan şirketlerin ileride daha rekabetçi olacağını belirterek “Bugün en önemli şey nitelikli insan kaynağı. Nitelikli insan kaynağını kaybetmeyip, onları Türkiye’ye çekmemiz gerek” ifadelerini kullandı.

“Enflasyonun üzerinde asgari ücret artışı olabilir”

Orhan Turan, 2023 yılı asgari ücret tutarıyla ilgili ise “Enflasyonun üzerinde, refah payı olan bir asgari ücret artışı olabilir. İşveren çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda” diye konuştu.

Ucuz iş gücü stratejinin uygulanması hakkında konuşan Turan, “Düşük TL ve ucuz iş gücü ile Türkiye’nin rekabet gücünün sürdürülebilir olabileceğini düşünmüyorum. Bu, 50 yıl önce Uzak Doğu’nun stratejisiydi. Rekabetçi kur ucuz, iş gücüyle ihracatı büyütmek. Bunları yaptığınızda 5-6 ay nefes alıyorsunuz ama sürdürülebilir hale getiremiyorsunuz” değerlendirmesini yaptı.

Turan, işletme sermayesi ve şirketlerin krediye erişimi hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“2022’de şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacı arttı. Geçen yıl 100 bin dolar işletme sermayesi olan bir şirketin 200, hatta 400 bin dolara ihtiyacı var. Reel sektörün finansmana erişimi rahat olmalı. Son dönemde finansmana erişim ihracatçı firmalar dışında çok kolay değil. Ticari kredilere erişimin rahat olduğunu keşke söyleyebilseydik. Yatırım kredilerine ulaşmak, uzun vadeli kredi almak kolay değil. Şirketler için kredi limitlerinin artması gerek.”



Bu Yazıya Tepki Ver