Uğur Hoca aşıdan 4 milyar dolar kazandı

saglikmanset1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KOVID-19 aşılarının keşfi ve kullanıma sunulması, küresel çapta 9 yeni milyarder doğurdu…

BioNTech CEO’su ve kurucu ortağı Uğur Şahin dünyada en çok para kazanan ikinci isim oldu. Listenin ilk sırasında 4.3 milyar dolarlık geliriyle Moderna CEO’sı Stephane Bancel yer alıyor.

Sivil Toplum Örgütleri (STK), milyonlarca insanın hayatını kurtaran KOVID-19 aşılarının keşfi ve kullanıma sunulması sonrası küresel çapta dokuz yeni milyarderin ortaya çıktığını duyurdu. Yeni milyarderler arasında Moderna ile bağlantılı beş kişi ve Çinli bir aşı şirketi olan CanSino Biologics’ten üç kişi bulunuyor. BioNTech CEO’su ve kurucu ortağı Uğur Şahin 4 milyar dolarlık geliriyle aşıdan dünyada en çok para kazanan ikinci isim olarak listeye girmeyi başardı. Moderna CEO’sı Stephane Bancel, 4.3 milyar dolarlık geliriyle dünyada aşıdan en çok kazanan isim oldu.

Uluslararası Af Örgütü Oxfam dahil dokuz STK’dan oluşan Halk Aşısı Platformu, “Dokuz yeni milyarderin toplam 19.3 milyar dolarlık net serveti var, bu da düşük gelirli ülkelerdeki tüm insanları 1.3 kez tam olarak aşılamaya yetiyor” diye açıklama yaptı. Raporda, “Dünya nüfusunun yüzde 10’una ev sahipliği yapmalarına rağmen bu fakir ülkeler, mevcut dozlardaki büyük eksiklik nedeniyle küresel aşı arzının yalnızca yüzde 0,2’sini aldılar” ifadeleri yer aldı.

Patent tartışması sürüyor

Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, aşı üreticilerini aşılarının patentlerini serbest bırakmaya çağırdı. Bu, birçok gelişmekte olan ülkenin yanı sıra ABD ve İspanya tarafından da destekleniyor.



Aşılar kamunun malı

Oxfam’ın Sağlık Politikası Müdürü Anna Marriott, “Bu milyarderler, ilaç şirketlerinin bu aşıların tekelinden elde ettikleri muazzam kârın insan yüzüdür. Bu aşılar, kamu parasıyla finanse edildi ve her şeyden önce küresel bir kamu malı olmalı, özel bir kâr fırsatı değil. Aşı üretimini büyütebilmemiz, fiyatları düşürebilmemiz ve dünyayı aşılayabilmemiz için bu tekelleri acilen sona erdirmemiz gerekiyor” dedi.

 

Bu Yazıya Tepki Ver