Ukrayna’dan AB’ye “Rusya” tepkisi

avrupa-birliği
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Avrupa Birliği’ne “Rusya” konusunda tepki gösterdi. Kuleba, “Rusya’dan hiç ilerleme görmeden zirvelerin yeniden başlaması girişimi, Avrupa Birliği yaptırım politikasından tehlikeli bir sapma olacaktır” dedi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moldova Dışişleri Bakanı Aureliu Ciocoi, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile yaptığı görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Yüksek Temsilci, Doğu Avrupa ile ortaklığa büyük önem verdiklerini, bölgeyi destek verecekleri öncelikli alan olarak gördüklerini söyledi.

“Rusya’nın tavrı, Avrupa’nın güvenliğine tehdit oluşturuyor”

Öğleden sonra başlayacak AB Liderler Zirvesi’nde Doğu Avrupa’ya verilen önemin teyit edilmesini beklediğini belirten Borrell, aralıkta yapılacak zirvede gelecek için ortak vizyon belirlenmesinin hedeflendiğini açıkladı..

Gürcistan Dışişleri Bakanı Zalkaliani ise üç ülkenin temsilcilerinin Brüksel’de ilk defa bir araya geldiğini ifade ederek, Rusya’nın her üç ülkeye karşı agresif tavrının Avrupa’nın güvenliğine tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Zalkaliani, bu çatışmaların barışçıl çözümünden yana olduklarının altını çizdi.



Moldova Dışişleri Bakanı Ciocoi da çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Yüksek Temsilci ile diyaloğumuzu sürdürmeye, üçlü formatta iş birliğimizi artırmaya karar verdik”. dedi.

Ukrayna’dan AB’ye tepki

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da AB ve üç ülkenin ortaklığının bir üst seviyeye taşınması gerektiğini, aralıktaki zirvede bunu elde etmeyi umduklarını ifade etti.

Kuleba, Rusya ile AB arasında zirvelerin yeniden başlaması konusuna değinerek, “Söz konusu zirvelerin durdurulması bize göre, AB’nin yaptırım politikasının parçasıydı. Rusya’dan hiç ilerleme görmeden zirvelerin yeniden başlaması girişimi, AB yaptırım politikasından tehlikeli bir sapma olacaktır.” diye konuştu.

Ukraynalı Bakan, “Zirvelerin yeniden başlatılmasının yersiz olduğuna inanıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Zirve teklifi

Berlin ve Paris yönetimleri, AB’nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile zirve düzenlemesi teklifinde bulunmuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver