Uluslararası Af Örgütü: Rusya Çernihiv’de sivilleri öldürdü

ukrayna rusya savaş

Uluslararası Af Örgütü, 3 Mart Perşembe günü Ukrayna’nın Çernihiv kentinde gerçekleştirilen Rusya saldırısı hakkındaki araştırmasını tamamladı. Araştırma sonrası, Rusya’nın 47 sivili öldürdüğü bildirilen hava saldırısının savaş suçu teşkil edebileceğini belirtti.

Öğleden sonra saat 12.15 civarında Viaçeslava Çornovola ve Kruhova caddelerinin kesişimdeki küçük meydana çok sayıda bomba isabet etti. Saldırıda siviller öldürüldü ve civardaki binalar ağır hasar gördü.

Uluslararası Af Örgütü’nün Kriz Müdahale Birimi, yeni tanıklıklara ve video kanıtların doğrulanması ve incelenmesine dayalı olarak, saldırının büyük olasılıkla Rusya tarafından yapılan bir hava saldırısı olduğunu ve havadan kontrolsüzce atılan – serbest düşümlü, ‘dilsiz bomba’ olarak bilinen – en az sekiz bombanın kullanıldığını tespit etti.

Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Birimi Direktörü Joanne Mariner konu hakkındaki açıklamasında, “Çernihiv sokaklarını vuran hava saldırısı vicdanları şoka uğrattı. Evlerinde, sokaklarında ve dükkanlarında günlük işlerini yapan insanlara karşı acımasız ve gelişigüzel bir saldırı yapıldı” dedi. Mariner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Savaş suçu olarak soruşturulmalıdır”

“Bu şoke edici saldırı, Ukrayna halkının bugüne kadar maruz kaldığı en öldürücü saldırılardan biriydi. Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı bu hava saldırısını savaş suçu olarak soruşturmalıdır. Benzeri suçlarda sorumluluk taşıyan kişiler adalet önüne çıkarılmalı, saldırının mağdurları ve ailelerine eksiksiz onarım sağlanmalıdır.”

Çernihiv Bölge İdaresi, 47 kişinin (38 erkek, 9 kadın) saldırıda öldürüldüğünü bildirdi. Saldırıya ait doğrulanan görüntüler, tipik bir bombardıman uçuşunda olduğu gibi en az sekiz bombanın kısa aralıklarla atıldığını ve art arda düştüğünü gösteriyor.

Uluslararası Af Örgütü, saldırının gerçekleştirildiği yerde veya yakınında meşru bir askeri hedef tespit edemedi. 28 Şubat’ta kaydedilen uydu görüntüleri, saldırıda vurulan binanın dışında insanların kuyruğa girdiğini gösteriyor. Uluslararası Af Örgütü, görüntülere ve görgü tanıklarının anlattıklarına dayanarak, füzelerin isabet ettiği sırada hayatını kaybeden kişilerin çoğunun yiyecek kuyruğunda bekleyen kişiler olduğu kanaatindedir.