Utanç davası yine ertelendi!

utanc-davasi-bugun-karar-cikabilir-1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın 5. duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel’in tutukluluk halinin devamına karar verilerek 9 Ekim saat 10.00’a ertelendi. Kadın örgütleri “H.K.G. asla yalnız yürümeyecek” dedi.

 

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşında ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalına yönelik davanın beşinci duruşması bugün Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gizlilik kararı nedeniyle basına kapalı gerçekleştirilen duruşmaya, tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel getirildi.

Görülen duruşmada, mahkeme heyetinin davayı karara bağlama isteğine karşın Kadir İstekli’nin avukatı dosyadan istifa ederek davanın ertelenmesini sağladı. Mahkeme heyeti, avukatın istifası üzerine duruşmayı 9 Ekim’e erteledi.

TUTUKLULUK HALLERİ SÜRÜYOR



Baba Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’e ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar, H.K.G’nin evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapsinin istendiği davanın ilk duruşması 30 Ocak’ta görülmüş, mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar verilmişti.

Dava öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, SOL Feminist Hareket ve bazı kadın örgütleri bir araya gelerek adliye önünde eylem yaptı.

“Erkek, aile, tarikat, cemaat istismar ediyor. Devlet istismarcıyı koruyor” yazılı pankart açan  kadınlar, “Asla yalnız yürümeyeceksin” , “İstismara ortak olanlardan hesap soracağız”, “ Tarikat, cemaat hepsi kapatılacak” “İstismarın affı olmaz” yazılı dövizler taşıdı.

SORUMLU 1-2 KİŞİ DEĞİL

Burada konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim “H.K.G. yıllarca sistematik bir şekilde istismara maruz bırakıldı. Kamu kurumlarına başvurdu, geri çevrildi. Organize olmuş bir şekilde başvuruları reddedildi hatta üzeri örtüldü. Bugün neyse ki ve ne güzel ki H.K.G.’nin sesini hep birlikte duyuruyoruz. Bir davaya dönüştü. Tüm bu sürecin sebebi elbette ki 1-2 kişi değil. Bunu farkındayız” dedi.

Kız okulları açıklamasıyla gündem olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de yanıt veren Ataselim, özetle şunları kaydetti: “‘Kız okulları açılsın, kız çocukları okusun’ sözleri tamamen bir aldatmaca. Mesele oraya gelene kadar, yıllarca sistematik olarak istismara uğrarken hkg’nin ailesi tıpkı bakanın dediği gibi kız çocuğunu okula göndermediğinde, bakan neredeydi? Kız çocuklarını okula göndermeyen velilerle ilgili ne yaptılar? H.K.G. kamu kurumlarına başvurduğu zaman bakan neredeydi? Devlet yetkilileri neredeydi? Hkg şikayet ettiğinde bakanlıklar neredeydi? Varlardı ama tüm meselenin üstünü örttüler. Şimdi onların dertleri kız çocuklarının okumaması değil, onların dertleri bu ülkeyi karanlığa sürüklemek. Toplum sizin karanlığınıza sürüklenmeyecek, izin vermeyeceğiz. Bizler mücadelemizle hiçbir kadının, çocuğun yalnız yürümemesi için çalışacağız. 6284 sayısı yasaya saldırıyorlar, dokundurmayacağız. Kadınları, çocukları koruyacağız” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir