Bu bir hastalık değil, tıbbi sorunların belirtisi. İşyerinde, finansal kararlarda veya sosyal hayatta büyük hatalar yapıyor, sosyal hayatı etkileyecek ölçüde unutkanlık yaşıyorsanız doktora görünmeniz iyi olur.
Prof. Dr. Nevrez Koylan, zihin yorgunluğu olarak da bilinen “Beyin sisi” probleminin ne olduğunu ve çözüm yollarını anlattı: Ders çalışmaya oturdunuz, ama kitaplar size, siz kitaplara bakıyorsunuz. İşyerinde mailinizi açtınız, onları yanıtlamak yerine mail listesinde aşağı yukarı gezip duruyorsunuz. Evde bir işe başladınız, 10 dakika bile sürmeyecek iş bir saattir bitmedi. İşte beyin sisi bu.
ALTTA YATAN NEDEN
Beyin sisi veya zihin yorgunluğu olarak da adlandırılan durum bir hastalık değil, çeşitli tıbbi sorunların bir belirtisi. Bu durum iş veya okul yaşamını etkileyebilecek boyuta gelebilir. Ancak çözümsüz değildir. Çözüm yolu öncelikle altta yatan nedeni bulmaktan geçer. Aşağıdaki dört belirtiden biri veya daha fazlası mevcutsa, sorunun altyapısını araştırmak üzere bir doktora görünmekte yarar var.
ARTI AĞRI VE DENGE
1-Beyin sisinin birkaç ay veya daha uzun sürmesi ve stres ve uykusuzluğun azalmasına rağmen düzelmemesi, 2- Beyin sisinin sonucunda işyerinde, finansal kararlarda veya sosyal hayatta büyük hatalar yapılması, 3- Beyin sisinin yanı sıra ağrı veya denge problemleri gibi sorunların ortaya çıkması, 4-Sosyal hayatı etkileyecek ölçüde unutkanlık.
Beyin sisinin belirtileri
Kısa dönem hafıza problemleri
Zihinde netlik olmaması
Konsantrasyon bozukluğu
Odaklanma güçlüğü
Mantıklı karar verme güçlüğü
Bilgiyi işleme güçlüğü
Talimatları izleme güçlüğü
Hataları düzeltme güçlüğü
Beyin sisinin nedenleri
Stres, uyku problemleri, hormonal değişiklikler, diyet, çin tuzu, aspartam ve alkol.
Sise yol açan hastalıklar
Anemi, depresyon, diyabet, iltihaplı romatizmal hastalıklar, iltihaplı barsak hastalıkları, fibromiyalji, migren, kronik yorgunluk sendromu, hipotiroidi, multipl skleroz, susuzluk.
Sisi tetikleyen ilaçlar
Anksiyete ilaçları, epilepsi ilaçları, trisiklik antidepresan ilaçlar, uyku ilaçları, parkinson ilaçları, narkotik ağrı kesiciler, kanser kemoterapisi, antihistaminikler, İdrar kaçırmayı önleyici ilaçlar (antikolinerjikler), beta blokerler, statinler
5 dakika boş oturun
Anksiyete ve stres kontrolü. Uyku düzenini oluşturma. Düzenli egzersiz. Gün içinde hiçbir şey yapılmayan 5 dakikalık boş zamanlar oluşturma (TV, telefon ve diğer uyarılardan uzakta). Çok çeşitli iş yapmayı (multitasking) bırakma, bir işi bitirmeden diğerine başlamama. Bir konu üzerine 15- 30 dakika yoğunlaşma (örneğin 15- 30 dakikalık bir online veya video eğitime katılma). Rutin dışı işler yapma, yöntemler ve yaklaşımlar kullanma (örneğin rutin işe bir saat ara verip yeni bir yemek pişirme).