Vatandan kopulsa da sanattan kopulamaz

MANŞET-FOTO
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin göçmen sanatçıları, Dünya Mülteciler Günü’nde ‘Vatan’ ve ‘Sanat’ kavramları hakkında duygularını paylaştı

2001’den bu yana her yıl 20 Haziran, Dünya Mülteciler Günü olarak anılıyor. 2020’de yerinden edilen kişilerin sayısı 80 milyonu aştı. Türkiye ise dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda. Ülkemize yerleşmeyi tercih eden veya göç etmek zorunda kalan sanatçılar, bu anlamı büyük gün için bir araya gelerek hem online konser verdi hem de ‘Vatan’ ve ‘Sanat’ kavramları üzerine düşüncelerini paylaştı.

Kongolu Enzo Ikah: Doğduğum yeri ben seçmedim

“Doğduğum yeri, doğduğum tarihi, babamı, rengimi ben seçmedim. Allah bir dünya yarattı. Sınırları insanlar koydu. Bir güneş var hepimiz için. Allah aşk demek. Hepimiz aynı dünyadayız. Beraber yaşayabiliriz. Benim babam ve annem bana mülteci ismini vermedi, bir ad ve soyadı verdi.”

Kübalı Keily Fidel: Vatan nefes kadar önemli
“Vatan kavramı benim için her şeyin üzerinde çok şey ifade ediyor. Vatan benim evim, ailem, ağaçlar, her şey demek. Nefesim kadar çok önemli.”

Moldovalı Leonida Timuş: Türkiye ikinci vatanım



“Benim için vatan anne gibidir. Türkiye de benim ikinci vatanım. Burayı kendi memleketim gibi sevdim. Türkiye gerçekten inanılmaz. Bütün yabancıları kucaklıyor. Kendi çocukları gibi bakıyor. Onun değerini bilmeliyiz. Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş Veli gibi inanılmaz güzel değerleri yurt dışında tanıtmamız gerekiyor. Benim amacım da bu zaten.”

Suriyeli Malik Nour: Sanatım için en iyisi Türkiye

“Vatan benim için öncelikle emniyet demek. Vatan, etrafımda beni anlayan, hisseden ve kendilerini hissettiğim insanların olduğu yerdir. Sanatımı Türkiye’de daha iyi ifade edebiliyorum. Özellikle bunun için yeni vatanım gibi gördüğüm Türkiye’yi çok seviyorum.”

Kanadalı Sarah Atkinson: Herkes vatanında özgür olmalı

“Vatan benim için güvenlik hissini, sarmalanmayı, bir yere ait olduğunu bilmeyi ve bu yerin de sana ait olduğunu hissetmeyi ifade ediyor. Umarım hepimiz, herkesin kendi vatanında özgür ve güvende olduğu bir dünya yaratmak için çalışabiliriz.”

İranlı Daniel Ajdari: Kültürümüz çok uyuşuyor

“Türkiye’de ülkemdeki kültürüm çok uyuştu. Altı yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Kendi sanatımı Türkiye’de daha iyi ifade edebiliyorum”

 

Bu Yazıya Tepki Ver