Vergide zam yağmuru sonrası ekonomistler arasında ‘IMF programı’ tartışması

ımf

Ekonomistler yeni ekonomi yönetiminin vergide başlattığı zam yağmurunu değerlendirdi. Kimi ekonomistler yeni politika için ‘IMF programı’ derken, kimi ‘seçim ekonomisi’ yorumunda bulundu.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Yeni ekonomi yönetiminin daha zamlı maaşlar cebe girmeden başlattığı zam yağmuruna ekonomistlerden ilk değerlendirmeler geldi. Ekonomist Mustafa Sönmez vergide zam yağmuru için yapılan ‘IMF’siz IMF programı’ yorumuna katılmadığını belirterek “seçim ekonomisi” dedi. Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Hakan Kara da yeni politika sonrası resmi enflasyon tahmini değiştirdi.

‘BÖYLE IMF PROGRAMI OLMAZ’

Ekonomistlerin ilk değerlendirmeleri şöyle:

Mustafa Sönmez: Vergi yağmurunu görünce buna IMF’siz IMF programı diyen oluyor. Öyle değil. O dediğiniz 31 Mart 2024 sonrası. Şimdilik alacalı bulacalı bir şey yapıyorlar Enflasyona kaç, ücretlere tut! Faiz artışı göstermelik, seçim ekonomisi tedavülde. Böyle IMF programı olmaz. Göreceksiniz

Hakan Kara: Faiz artışının ilk adımının sınırlı kalması ve bütçe tedbirlerinin tasarruftan ziyade vergilere yüklenmesi nedeniyle yıl sonu (resmi) enflasyon tahminimi %45’ten %56’ya yükseltiyorum.

‘HÜKÜMETİ AYAKTA TUTMA AMAÇLI SOYGUN’

Veysel Ulusoy: Yeni falan ekonomi programı yok. Hükümeti ayakta tutma amaçlı soygun var. Cüzdanınıza göz diktiler. Zam ile ekonomi yönetmek zavallılıktır.

‘BU IMF PROGRAMI DEĞİL Mİ?’

İris Cibre: Vergiler altında eziliyoruz demeyin. Merak etmeyin KKM’ye ödenen kur farkları yerinde. Pardon unutmuşum nüfusun birikimi olan tabakasına falan ödeniyordu o. Vergiler herkese yükseldi. Hepimize yükselmeyen tek şey market poşeti. Neyse ki hala 25 kuruş… Siyasi beka neydi? Emekti Vergilerin har vurulup harman savurulması suretiyle geleceğinin garantilenmesiydi Sonra mı? Spoiler vermek gibi olmasın; Sonrası asıl emekle para kazananın ezilmesiyle son buluyor. IMF programı altında eziliyoruz. Pardon, bu IMF programı değil, değil mi? Sonuçta bu yükselen vergilerin KOİ veya başka projelere nasıl pay edildiğini bilmiyoruz🤔 Arada dolar 1 haftada %30 arttı diye kasa fırlatan falan da yok… Aynı şey değil yani.