Yanan orman alanlarına imar yasağı gelecek mi?

Screen Shot 2021-08-08 at 15.17.17

Yurttaş Meclisi İstanbul Kadıköy’de bir süredir devam eden orman yangınlarıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Üyeler yanan alanların akıbetinin merak konusu olduğunu belirtti.

İstanbul Kadıköy’de toplanan Yurttaş Meclisi üyeleri Antalya’da, Karabük’te, Muğla’da, Kayseri’de ve daha birçok ilde ormanlarımız yandı, yanmaya da devam ediyor sözleriyle orman yangınlarına dikat çekti. Yapılan açıklamada yetkililerin aldığı önlemler şu sözlerle sorudu: “Hepimiz üzülerek takip ediyoruz haberleri. Peki, günlerdir devam eden bu yangınlara karşı yetkililer ne yapıyor? Türk Hava Kurumu’nun uçakları neden kullanılmıyor? Havadan müdahale edilmesi gerektiği halde neden yeterli sayıda uçak bulunmuyor? Günlerdir yapılması gereken müdahaleler neden bir türlü yapılamıyor?

SORUMLULUK YÜKLENİYOR

Yurttaş Meclisi üyeleri açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yanan alanlara istisnasız imar yasağı gelecek mi? Bir sonraki afette ne olacak? İklim krizde önlemler nerede? Ormanlar yanıyor sorumlular nerede? Uçaklar yenilenmiyorsa, önlemler alınmıyorsa vergiler nerede? Yangınlar devam ederken, yetkililer nasıl söndüreceğini düşünmesi gerekirken sosyal medyada helpturkey etiketi ile paylaşım yapanların peşine düşüyor, hedef gösteriyor, hakkında işlem başlatıyor. Anayasanın 169. maddesinde ormanların devlet tarafından korunması gerektiği belirtilirken sorumluluk belediyelere yüklenmeye çalışılıyor.”

Yine yaşanırsa aynısı mı olacak?

Üyeler açıklamasında şu soruyu da sordu: “Doğal afetler adı üzerinde doğaldır, olabilir. Doğal afetleri durduramayız ancak yaşanacağını bildiğimiz durumlar için önlemler alabiliriz. Gerekli önlemleri almak da devletin sorumluluğundadır. Bir sonraki afette de yine aynı senaryolarla mı karşılaşacağız?