Yargıtay’dan dövizle nafaka konusunda 18 yıl kararı.

68211615b73eab6d4bb8c084
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal bir karara imza atarak, süresiz ve şartsız döviz cinsinden taahhüt edilen yoksulluk nafakasının 18 yıllık süre sonunda tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına göre uyarlanmasına karar verdi. Bursa’da bir davada, davalıya aylık 1500 dolar yoksulluk nafakası ödenmesine hükmedilmesinin ardından davacının ekonomik durumunun kötüye gittiği gerekçesiyle nafakanın kaldırılmasını ya da aylık 850 liraya indirilmesini talep etti.

2.500 TL’ye yükseltildi

İlk mahkeme, davalı lehine 1000 dolar yoksulluk nafakası belirledi. Buna itiraz üzerine davalı vekili istinaf başvurusu yaptı. Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararında, davacının TL cinsinden emekli aylığı aldığı ve döviz cinsinden belirlenen nafakanın Türk lirası olarak uyarlanması gerektiği vurgulandı. Bu doğrultuda aylık 2.500 TL yoksulluk nafakasına hükmedildi.

Karar Onaylandı

Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını onadı. Onay kararında, “Süresiz ve şartsız döviz cinsinden taahhüt edilen yoksulluk nafakasının 18 yılın sonunda tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına göre uyarlanması gerektiği” belirtildi ve nafakanın Türk Lirası olarak ödenmesi kararının yerinde olduğu vurgulandı.

Cem Yılmaz Dolarla Nafaka Ödüyor



Komedyen Cem Yılmaz, 2012 yılında evlendiği ve 2013’te boşandığı, oğlu Kemal’in annesi Ahu Yağtu’ya dolar cinsinden nafaka ödemektedir. Yılmaz, kur artışını gerekçe göstererek nafakanın Türk Lirası’na çevrilmesini talep etti. Mahkemeye başvurarak aylık 10.000 dolar olan nafakayı 40.000 liraya düşürme isteğinde bulundu. Ahu Yağtu ise çocuğunun artan masraflarını göstererek talebin reddini talep etti. Mahkeme, Yılmaz’ın talebini kısmen kabul ederek nafakanın döviz cinsinden değil, aylık 70.000 lira olarak ödenmesine karar verdi. Ancak İstanbul Bölge Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozarak Cem Yılmaz’ın nafakayı yine 10.000 dolar olarak ödemesine hükmetti.