Yastık altından kimse vazgeçmiyor!

x1080 (1)

En çok tercih edilen tasarruf aracı yüzde 24 ile bireysel emeklilik fonları. Bunu yüzde 19 ile yastık altı altın ve nakit izliyor. Kripto para birimlerinin tercih edilme oranı yüzde 5

ING Türkiye, kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla 2011 yılından bu yana IPSOS iş birliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2021 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, tasarruf sahipliği oranı 2021 yılının ilk çeyreğinde bir önceki dönem ile benzer olarak yüzde 18,5 seviyesinde gerçekleşti. Araştırmada aynı zamanda pandemi dönemindeki dijital banka kullanım alışkanlıkları da incelendi.

DİJİTAL BANKACILIK YÜKSELİŞTE

Pandemiyle birlikte yoğunlaşan dijitale eğilim rakamlarda da kendini gösterdi. Son 3 ayda dijital bankacılık üzerinden hesap açma ve ödeme işlemleri yapan her 3 kişiden biri bu işlemleri ilk defa pandemi döneminde dijitalden gerçekleştirdi. İnternet ve mobil bankacılık ile gelir/gider yönetiminin kolaylaştığını düşünenlerin oranı yüzde 70 oldu. Bununla beraber bankacılıkta danışmanlık ihtiyacı duyan kişilerin yüzde 78’i gerçek müşteri temsilcisinden danışmanlık almayı tercih edeceğini belirtti.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI:

– Kripto para birimlerinin (ilk kez araştırmaya dahil edildi) tasarruf araçları arasında tercih edilme oranı yüzde 5.

– En çok tercih edilen tasarruf aracı yüzde 24 ile bireysel emeklilik fonları.

– Kent halkı yüzde 19 ile yastık altı altın ve nakit, yüzde 14 ile sistem içi altını tercih ediyor.

– Düzenli tasarruf yapanların oranı 2016’dan bu yana en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 72’ye ulaştı.