Köşe Yazarı

Maksat hasıl oldu

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Maksat hasıl oldu” dedi hakim ve serbest bıraktı canileri. Oysa henüz maksat hasıl olmamıştı! “Sizi burda yaşatmayacağız”dı, maksat!

“Maksat hasıl oldu” dedi, hakim. Yanılıyordu hakim! Bir aileyi ortadan kaldırmaktı maksat, topyekün imha etmekti… Hayalleri, umutları, anıları, özlemleri, dostlukları, yaşanmışlıkları ortadan kaldırmaktı maksat. Maksat hasıl olmamıştı henüz! “Aile hayatının dokunulmazlığı, haneye tecavüz” neydi ki? Gerçi hukuk fakültesinde öğrenmişti bunları, ama… Ama maksat hasıl olmuştu canım, bunların ne önemi vardı ki? Önemli olan maksattı. Onun maksadı önemliydi, başkalarının maksadından ona neydi ki? Herkesin maksadı kendine.

Dedeoğulları ailesi, Kürt oldukları için son 15 yıldır komşuları ve komşularının akrabalarının ırkçı saldırısına uğruyordu. Dedeoğulları ailesine en son 12 Mayıs akşamı kendi evlerinde taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırı yapıldı. Saldırının olduğu akşam evde bulunan 4’ü kadın 7 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Evet yanlış okumadınız, Kürt oldukları için… Evet yanlış okumadınız, kendi evlerinde, yaşadıkları mekanda… Hakim, “maksat hasıl oldu” dedi ve saldırganları serbest bıraktı. Onun kendi maksadı vardı ve o maksat önemliydi kendisi için. Hukukun maksadı yoktu ya da var idiyse de o kadar önemli değildi. Canilerin bir maksadı var mıydı, onu da bilemezdi. Nerden bilsindi ki, medyum değildi sonuçta!

Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs saldırısından sonra eve polis çağırdı. Eve gelen polis onları suçluyordu, kendi evlerinde saldırıya uğradıkları için… Büyük suç tabi!? Belliydi ki onlar için de maksat hasıl olmamıştı. Sanıklar için koruma kararı çıkarıldı hemen, alelacele. Başlarına bir şey gelmemeliydi, maksat hasıl oluncaya dek. Ama hakim için maksat hasıl olmuştu. Herkesin kendi maksadı vardı sonuçta.

Devleti yönetenler “olay münferit bir aile kavgası, siyasi boyutu yok” diyorlardı. Saldırıya uğrayanların etnik kimliklerinin bir önemi yoktu onlar için. Zaten kendilerinin de bir önemi yoktu ki, etnik kimliklerinin niye olsundu? Kim bilir, belki onların da farklı bir maksadı vardı. Maksadın hasıl olmasını bekliyorlardı, doğru kararı verebilmek ve harekete geçmek için.

30 Temmuz 2021 Cuma, Konya’da ırkçı saldırıya uğrayan Dedeoğulları ailesi katledildi: 7 ölü. Geriye ne mi kaldı? Aileden geriye hiçbir şey kalmadı. Hayaller, umutlar, anılar, dostluklar, gelecek planları… Hepsi yok olup gitti.



Hakimden ise, kulakları sağır edercesine yeri göğü inleten şu sözcükler kaldı geriye; maksat hasıl oldu.