Yeni Bir Türkiye İçin Yeni Bir Anayasa Hayali : Yokistan (11)

Giriş : Bundan 6-7 yıl önce yine bir “yeni anayasa” tartışması gündemdeyken, Sevan Nişanyan, Ali Nesin, Edip Yüksel gibi isimlerle Facebook ve mail üzerinden yaptığımız yorumlaşma ve tartışmaları bir metinde toplamış, kitaplaştırmaya niyet etmiştim. “Ütopya” kelimesinin Türkçe karşılığı olarak uydurduğum “Yokistan” başlığını taşıyan kitap -neyse ki- hiç yayımlanmadı. Aradan geçen süre zarfında, bu adamlar yarın devrilir de birileri gelir “ne yapalım şimdi?” sorar diye ana metni ve savunma tezlerini zaman zaman güncelledim. Birkaç hafta boyunca bölüm bölüm bu sayfada yayınlayacağım. İtiraz ve düşüncelerinizi kaangoktas@me.com adresine iletebilirsiniz.

***

Geçen haftadan devam:

Yerel Yönetimler

Tüm yerel yönetim birimleri seçimle iş başına gelir.

Yerel yönetimlerde, belediye başkanlığı ve meclis üyeliğine bağımsız olarak aday olmayı ve seçilmeyi kolaylaştıran (partiler sistemiyle fırsat eşitliği yaratan) düzenlemeler getirilecektir.

Belde ve ilçe belediyelerinin görevi; sosyal belediyecilik hizmetlerini yerine getirmektir. Bu belediyeler, nüfusa, sosyal yapıya ve ihtiyaca göre sayıda aşevi, kadın sığınma evi, huzurevi, gece ve gündüz kreşi, öğrenci yurdu, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezi, kültür merkezi, kültür evi, sergi salonu, çok amaçlı sahne, kütüphane, sinema, çamaşırhane, eşya-giysi takas/bağış merkezi, sağlık tarama merkezi vb. kurmak ve işletmekle yükümlü olacaktır.

Ayrıca yine ilçe ve belde belediyeleri, yerleşim yerindeki sosyo-kültürel hayatın kalitesini arttırmakla, düzenli ve sürekli olarak kültürel ve sosyal faaliyetler düzenlemekle, sosyal sorumluluk projeleri hazırlayıp yürütmekle, STK’lar ve vatandaşlarca hazırlanan sosyal sorumluluk projelerini maddi ve lojistik olarak desteklemekle, vatandaşları bilinçlendirici çalışmalar yapmakla, ayrıca il belediyesi, eyalet yönetimi ve merkezi hükümetle vatandaşlar arasında köprü olmakla yükümlü olacaktır.

Her belde ve ilçede, halk meclisleri kurulacak ve her türlü siyasi müdahaleden bağımsız biçimde çalışacaktır. Halk meclislerinin gençlik, kadın, çocuk, engelli, LGBT vs. alt komisyonları olacaktır. Bu meclisler, ilçe ve beldenin kaderini etkileyecek her türlü kararda söz ve itiraz hakkına sahip olmalıdır.

İl belediyeleri, il merkezi ve bağlı bulunan ilçe ve beldelerin tüm planlamalarını yapar, imar düzenlemelerini gerçekleştirir, gerekli izinleri verir, denetlemeleri yerine getirir. Bu planlamalar, her ilçe ve belde için ayrı ayrı kurulan komisyonlarca yapılır ve takip eden tüm imar izinleri, bu planlamalarda belirlenen esaslara göre verilir.

İl merkezi, ilçe ve belde planlamaları, şehircilik esaslarına uygun, birbirlerini tamamlayıcı ve mutlak suretle kamu faydası gözetilerek yapılacaktır.

Yine il belediyeleri, merkez ve bağlı tüm ilçe ve beldelerin, altyapı ve üstyapı (kanalizasyon, arıtma, yol, kaldırım, otopark, yaya ve araç geçitleri, yeşil alan ve parklar vs.) hizmetlerini yerine getirmekle sorumlu olacaktır.

İl belediye meclisleri, ilçe ve belde belediye meclis üyelerinden oluşacaktır. Her ilçe ve belde için ayrı komisyonlar kurulur. Tüm bu komisyonlarda, seçim bölgeleri ve uzmanlık alanlarına göre meclis üyeleri görev alır. Komisyonlarda görüşülüp tartışılarak karara bağlanan konular, meclis genel kurulunda oylanır.

Başta imar planları olmak üzere, il merkezi, ilçe ve beldelerin kaderini etkileyecek her türlü karar, meslek odaları, dernekler ve halk meclislerinin katılımına ve fikir belirtmesine açık komisyon toplantılarında tartışılarak alınacaktır. Kararlar alınmadan önce gerekirse anketler ve kamuoyu yoklamaları yapılarak halkın fikri sorulur. Teknik konularda mutlaka tarafsız bilirkişi heyetlerinden ve akademisyenlerden görüş istenmelidir.

Alınacak her türlü karara mahkemelerde itiraz yolu açık olacaktır.

Belediye başkanlıklarına aday olmak için en az üniversite mezunu olmak, belediye meclis üyeliği için ise bir meslek ve uzmanlık sahibi olmak şartı aranacaktır.