Köşe Yazarı

Yeni Bir Türkiye İçin Yeni Bir Anayasa Hayali : Yokistan (9)

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Giriş : Bundan 6-7 yıl önce yine bir “yeni anayasa” tartışması gündemdeyken, Sevan Nişanyan, Ali Nesin, Edip Yüksel gibi isimlerle Facebook ve mail üzerinden yaptığımız yorumlaşma ve tartışmaları bir metinde toplamış, kitaplaştırmaya niyet etmiştim. “Ütopya” kelimesinin Türkçe karşılığı olarak uydurduğum “Yokistan” başlığını taşıyan kitap -neyse ki- hiç yayımlanmadı. Aradan geçen süre zarfında, bu adamlar yarın devrilir de birileri gelir “ne yapalım şimdi?” sorar diye ana metni ve savunma tezlerini zaman zaman güncelledim. Birkaç hafta boyunca bölüm bölüm bu sayfada yayınlayacağım. İtiraz ve düşüncelerinizi [email protected] adresine iletebilirsiniz.

 

***

 

Geçen haftadan devam:

 



Seçim Sistemi ve Milletvekilliği

 

Milletvekili seçimleri dar bölge sistemiyle yapılır. Seçim barajı bulunmaz.

 

Milletvekilliğine aday gösterilecek isimler, her partinin kendi seçim bölgesi örgütlerince, ön seçimle ve çarşaf liste esasıyla belirlenir. Dileyen kişiler ise bağımsız olarak milletvekili adayı olabilir.

 

Milletvekili adayı olabilmek için en az üniversite mezunu olmak şarttır.

 

Devlet Başkanlığı ve milletvekilliği seçimleri birlikte yapılır. Meclisin düşmesi, Devlet Başkanı’nın istifa etmesi, görevinin düşmesi, ölmesi gibi durumlarda ise ayrı ayrı seçimler yapılabilir.

 

Eyalet valileri, halk tarafından seçilir. Vali seçimi için Başkanlık seçimi ile ayni ilkeler esastır. Eyalet valisi, Devlet Başkanı’nın temsilcisidir. Vali adayları bir veya birden çok siyasi parti tarafından desteklenebilir.

 

İl ve ilçe belediye başkanları, siyasi partiler tarafından aday gösterilir. İl belediye meclisleri, ilçe meclis üyelerinden oluşur. İlçe belediye meclisleri için siyasi parti adaylığının yanında, bağımsız meclis üyesi seçilebilmeyi teşvik edecek düzenlemeler de yapılacaktır.

 

Eşitlik ilkesinin sağlanabilmesi için, milletvekilliği başta olmak üzere, belediye başkanlığı, valilik, belediye meclis üyeliği adaylıklarında devlet tarafından başvuru harcı vb. gibi hiç bir maddi talepte bulunulmaz.

 

Devlet Başkanlığı ve valilik seçimleri için seçim kampanyası harcamaları, adayların şahsi bütçesinden ve/veya açılacak bağış hesaplarına, kişi ve kurumların yapacağı bağışlarla finanse edilir. Kampanya başlangıcında aday, belirlenen bir hesap numarasına, kendi şahsi bütçesinden kampanya için harcamayı öngördüğü rakamı nakit olarak yatırır. Bu rakam açık olarak ilan edilir. Tüm seçim harcamaları bu hesaptan, faturalandırılarak gerçekleştirilir. Eğer bağış toplama yoluna gidilecekse, bu paralar da aynı hesapta toplanır. Bağış yapan kişi sayısı ve toplam rakam bilgileri de anlık ve şeffaf olarak paylaşılır. Ancak bağışçıların isim ve unvan bilgileri gizli tutulur. Kampanya sonrası tüm adayların kampanya hesaplarında kalan paralar, bağlı olan yerel yönetimlerin sosyal yardımlaşma bütçelerine aktarılır ve ihtiyaç sahipleri için kullanılır.